Reizen naar de Verenigde Staten: Reisadvies

Reist u naar de Verenigde Staten? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in de Verenigde Staten

Informatie over klimaat en rampen in de Verenigde Staten
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

U vindt info over het klimaat op de websites NOAA, NHC, FEMA en The Weather Channel.

De zuid- en oostkust van de VS zijn gevoelig voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juni tot november. “Hurricane Watch” betekent dat er een orkaan in waarneming is, “Hurricane Warning” betekent dat er een directe dreiging is. Dit waarschuwingssysteem geldt ook voor tornado’s en overstromingen.

De westkust en Puerto Rico zijn gevoelig voor aardbevingen en tsunami’s. Hetzelfde geldt voor Hawaï, Micronesië, Guam, de Marianen en de Marshalleilanden.

Bij een ramp dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen, ook in het geval van een “mandatory evacuation”.

Indien u betrokken bent bij een ramp, dient u zo snel mogelijk uw familie of vrienden in België in te lichten over uw gezondheid en veiligheid. In geval van ernstige moeilijkheden kan u zich wenden tot de Ambassade of het Consulaat-generaal bevoegd voor de staat waar u zich bevindt.

We raden u aan om een reisverzekering af te sluiten. Dit zal financiële gevolgen van onverwachte problemen beperken (bv. een geannuleerde vlucht). In geval van een natuurramp, raden we aan om de website van uw luchtvaartmaatschappij te raadplegen om te controleren of uw vlucht niet vertraagd of geannuleerd is.

U kan de ontwikkelingen en de instructies van lokale autoriteiten op te volgen via plaatselijke media en/of via deze website.

 

Bosbranden

Informatie over brandhaarden in de VS is beschikbaar op de site van de FEMA. Het is aangeraden om nauwlettend de instructies van de lokale overheid te volgen.

Vooral Californië wordt regelmatig geteisterd door zware bosbranden. Op de site van het California Department of Forestry and Fire Protection vindt u de laatste stand van zaken inzake bosbranden in Californië.

Deze site verstrekt ook informatie over hoe men zich kan beschermen tegen bosbranden en welke maatregelen kunnen/moeten genomen worden om branden te vermijden. Reizigers die zich naar afgelegen natuurgebieden willen begeven, zeker voor uitstappen te voet, doen er goed aan eerst bovenvermelde en andere lokale sites te consulteren of de lokale autoriteiten te raadplegen. Alle aanwijzingen van de lokale overheden moeten strikt gerespecteerd worden.

Bij bosbranden neemt de luchtkwaliteit meestal zeer sterk af en de bevoegde autoriteiten raden de bevolking, zeker senioren en mensen met ademhalingsproblemen, aan om binnen te blijven.

 

Winterkoude

Sneeuwstormen tijdens de wintermaanden kunnen voor een verstoring van het luchtverkeer zorgen (nationaal en internationaal) met vertragingen of annuleringen als gevolg. Reizigers worden verzocht contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of hun reisagentschap. Voor meer informatie kan u terecht op de website van de Federal Aviation Administration.

De wegen zijn soms moeilijk berijdbaar door sneeuwval en ijzel. Het is dus raadzaam op voorhand te informeren naar de plaatselijke weersomstandigheden en de adviezen van de lokale overheden in acht te nemen.