Reizen naar de Verenigde Staten: Reisadvies

Reist u naar de Verenigde Staten? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor de Verenigde Staten

Praktische info over reizen in de Verenigde Staten.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Praktische info over reizen in de Verenigde Staten.

Zie ook de rubriek Reisdocumenten.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

ESTA

Belgen die de VS bezoeken per vliegtuig, via land of via zee moeten een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) of een visum aanvragen. ESTA is een elektronisch registratiesysteem voor reizigers uit bepaalde landen (waaronder België).

Weet dat er slechts één officiële website is: ESTA. De registratie kost 21 USD (online betaling met bankkaart) en kan door derden gebeuren (reisagentschap, familie, vrienden). Gelieve u minstens 72 uur voor de aanvang van de reis te registreren, aangezien de behandeling van de aanvraag tot 72 uur in beslag kan nemen.

De registratie is geldig gedurende 2 jaar en voor meerdere binnenkomsten. Men kan steeds zijn gegevens actualiseren. In het merendeel van de gevallen zal u onmiddellijk een antwoord ontvangen. Wie geen toestemming krijgt, dient zich tot een Amerikaanse ambassade of consulaat te wenden om een visum aan te vragen. De ESTA-toestemming betekent overigens niet dat de toegang tot de VS gegarandeerd is: de grensautoriteiten kunnen steeds de toegang weigeren. Voor Belgen die in het bezit zijn van een visum voor de VS is een ESTA overbodig.

Men mag maximaal 90 dagen blijven en de ESTA is niet verlengbaar. Men moet een heen- en terugvlucht hebben. Bij aankomst kan u gevraagd worden of u over voldoende middelen beschikt om uw verblijf te bekostigen.

Burgers met de Belgische nationaliteit die sinds 1 maart 2011 reisden naar Iran, Syrië, Libië, Somalië, Jemen, Irak, Noord-Korea of Soedan of sinds 12 januari 2021 naar Cuba, kunnen niet meer met een ESTA reizen en dienen een visum aan te vragen bij de ambassade van de VS in België of in het land waar zij verblijven. Ook Belgen met de dubbele nationaliteit van één van deze landen, komen niet in aanmerking voor een ESTA en moeten steeds een visum aanvragen voor de VS.

Bij uw visumaanvraag kan men u om bijkomende informatie vragen over uw adressen op sociale media, vorige paspoorten, familieleden en vrienden, reisgeschiedenis en werkgeschiedenis.

Een ESTA of een visum biedt geen garantie op toegang tot het grondgebied. Het is de immigratieambtenaar bij aankomst die finaal en soeverein beslist. De Belgische overheden kunnen niet tussenkomen in deze beslissing.

Mobile Passport Control App

Reizigers die in aanmerking komen kunnen met de Mobile Passport Control (MPC) hun reisdocument, foto en douaneaangiftegegevens indienen via een gratis, beveiligde app op hun smartphone. Het gebruik van MPC stroomlijnt het inreisproces van de reiziger in de Verenigde Staten door de inspectietijd van de paspoortcontrole en de totale wachttijd te verkorten. Voor het gebruik van MPC is geen voorafgaande goedkeuring nodig. Reizigers die de MPC-app gebruiken, hoeven niet langer een papieren formulier in te vullen en kunnen een aparte aangewezen wachtrij krijgen. Bijgevolg kunnen reizigers kortere wachttijden, minder opstoppingen en een efficiëntere verwerking ervaren.

Meer informatie hieromtrent vindt u hier.

Let op: reizigers moeten bij aankomst alsnog een geldig Belgisch paspoort (en andere documenten van toepassing) tonen aan de grenscontrole. 

CBP One Mobile Application

CBP One™ is een mobiele applicatie die als een uniek portaal voor een verscheidenheid aan CBP-diensten dient. Door middel van een reeks vragen leidt de app elk type gebruiker naar de juiste diensten op basis van hun behoeften. CBP One™ biedt een grotere toegankelijkheid en transparantie voor een aantal van de meest gebruikte diensten van het CBP.

Het privacy bericht van CBP One™ vindt u hier.

Meer informatie hieromtrent vindt u hier.

Overstappen in de VS

Reizigers die enkel moeten overstappen op een Amerikaanse luchthaven, worden op dezelfde manier behandeld als bezoekers. Zij moeten dus absoluut een ESTA aanvragen.

Alle reizigers moeten langs de immigratiecontrole en douane, en zij moeten hun bagage recupereren en opnieuw inchecken.

Gelieve dus voldoende tijd te voorzien tussen uw twee vluchten.


Reizen naar Cuba via de Verenigde Staten

In 2017 werden de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt. Sinds 11 januari 2021 is het niet meer toegelaten om naar Cuba te reizen en later naar de VS te reizen met een ESTA.

Elke passagier, van welke nationaliteit ook, die via de VS naar Cuba reist, dient een toelating te hebben van de administratie van de VS, hetzij afgeleverd door de Amerikaanse autoriteiten, hetzij afgeleverd via een reisorganisatie. Deze maatregel geldt ook voor passagiers die slechts in transit zijn in de VS onderweg naar Cuba.

Contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten.

Oplichting via het internet

Pas op voor oplichting via het internet. Steeds vaker worden Belgen opgelicht door transacties via het internet die moeilijk te controleren zijn vanop afstand.

Wees dus op uw hoede bij de reservering van tickets, hotels, kamer- en woningverhuur op zoekertjessites. Leg de grootste voorzichtigheid aan de dag en controleer dubbel of het wel om een reële transactie gaat. Doe geen voorafbetalingen aan privépersonen en geef slechts bij 100% zekerheid de gegevens van uw kredietkaart door.

Aan landgenoten die reeds het slachtoffer zijn geweest van dergelijke praktijken wordt aangeraden om hierover klacht neer te leggen bij de politie en zich te informeren via SafeOnWeb.


Rijbewijs

Als u een huurwagen of persoonlijk voertuig wenst te gebruiken, wordt het sterk aanbevolen om een internationaal rijbewijs te bekomen alvorens u vertrekt naar de Verenigde Staten. Dit document moet steeds vergezeld zijn van uw nationaal rijbewijs. In geval van controle dienen beide documenten voorgelegd te worden aan de lokale autoriteit. Een internationaal rijbewijs kan aangevraagd worden bij de gemeentelijke administratie. Verifieer bij de autoverhuurmaatschappij of u oud genoeg bent. De minimumleeftijd verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Betaalmiddelen

De nationale munteenheid is de Amerikaanse dollar. Kredietkaarten worden overal geaccepteerd. Gelieve in geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische bank- of kredietkaart onmiddellijk Card Stop (0032 78 170 170) te contacteren.

De prijzen in restaurants, winkels, hotels, enz. worden zonder belasting gegeven. De belastingvoet verschilt per staat en bedraagt gemiddeld 10 tot 15% voor hotels en 5 tot 10% voor koopwaren. Kelners in de VS ontvangen een miniem salaris, en daardoor zijn de fooien (15 tot 25% van de kostprijs van de maaltijd) hun voornaamste inkomst, vergeet dit niet.

Ga na bij uw bank of uw kredietkaart bruikbaar is in de VS of niet. Bij sommige banken moet de kaart vooraf geactiveerd worden. Indien dit niet gebeurt, kan u geen transacties doen waarvoor de pincode nodig is, zoals bijvoorbeeld het afhalen van geld.

Gsm en communicatiefaciliteiten

Het is noodzakelijk om een telefoon met 3 of meer bandbreedten te hebben. Er kunnen ter plaatse prepaidkaarten gekocht worden. Verbindingen zijn in afgelegen gebieden niet altijd mogelijk.

De elektrische stroom in de VS (110V) verschilt van bij ons (220V). Zorg voor een adapter. Ter plaatse zijn adapters niet gemakkelijk te vinden.

Huisdieren

Het is aan te raden steeds contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om de laatste regelgeving voor het transport van huisdieren te kennen.

Katten moeten vrij zijn van ziektes die overdraagbaar zijn op de mens. Als het dier niet gezond lijkt te zijn, kan een verder onderzoek door een gediplomeerde dierenarts gevraagd worden op kosten van de eigenaar. Een dierenpaspoort moet voorgelegd kunnen worden, met vermelding van de recente inentingen.

Honden moeten vrij zijn van ziektes die overdraagbaar zijn op de mens en dienen ten minste 30 dagen voor aankomst tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Deze eis is niet van toepassing op puppy’s die minder dan drie maanden oud zijn; deze worden in quarantaine gezet, ingeënt en dertig dagen vastgehouden op kosten van de eigenaar.

Het dier moet vergezeld zijn van een geldig certificaat van inenting tegen hondsdolheid. Dit moet het dier identificeren, de datum van inenting en de vervaldatum vermelden. Indien er geen vervaldatum is aangegeven, dan is het certificaat alleen aanvaardbaar indien de inentingsdatum niet meer dan 12 maanden voor aankomst in de VS was.

Een dierenpaspoort moet voorgelegd kunnen worden, met vermelding van de recente inentingen.

Verdere gedetailleerde informatie kan u vinden bij de Centers for Disease Control and Prevention.  

Consulaire bijstand

In geval van ernstige moeilijkheden in het buitenland kan u als Belg hulp vragen aan de Ambassade of aan het Consulaat-generaal bevoegd voor de staat waar u zich bevindt. Deze consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of anderen (bank, verzekeringsagent). De bijstand eindigt als de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Wij raden aan uw reis te registreren via Travellers Online.

Burgers met de dubbele Belgisch-Amerikaanse nationaliteit moeten weten dat hun dubbele nationaliteit de toegang tot consulaire bijstand kan hinderen, aangezien de Amerikaanse autoriteiten hen enkel als Amerikaanse burgers zullen beschouwen.