Reizen naar Vietnam: Reisadvies

Reist u naar Vietnam? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Vietnam

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Vietnam.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

 

Om naar Vietnam te reizen heeft u een e-visum nodig. Visumaanvragen dienen online te gebeuren. Doe uw aanvraag tijdig, want er worden vaak vertragingen vastgesteld bij de afgifte van deze e-visa. De wachttijd kan oplopen tot 15 dagen.

Neem in geval van problemen contact op met de Vietnamese Immigratiediensten via de hotline +8424-382-64026 of e-mail: Foreigners@immigration.gov.vn of met de Ambassade van Vietnam in Brussel.

De Belgische Ambassade kan niet tussenkomen in de afgifte van e-visa daar dit de exclusieve bevoegdheid is van de Vietnamese autoriteiten. Uitgebreide informatie over visa voor Vietnam vindt u op de pagina ‘Reisdocumenten’.

Reizigers die hun paspoort verliezen tijdens hun verblijf in Vietnam dienen bij de Belgische Ambassade te Hanoi of het ereconsulaat te Ho Chi Minh een voorlopig paspoort aan te vragen. U zal ook een verbale nota meekrijgen waarin uitgelegd wordt dat u omwille van verlies/diefstal/beschadiging een nieuw voorlopig paspoort uitgereikt kreeg. 

Daarna dient men zich te wenden tot de Vietnamese Immigratiediensten om een uitreisvisum (stempel), in het voorlopige paspoort te laten aanbrengen, anders kan men Vietnam niet verlaten. Dit is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en valt niet onder de bevoegdheid van de Ambassade.

De aanvraag tot het bekomen van een uitreisvisum blijkt de laatste tijd zeer moeizaam te verlopen.

De Vietnamese Immigratiediensten vragen, naast de documenten van de ambassade, ook om een schriftelijke verklaring van verlies of diefstal opgesteld door de lokale politiediensten voor te leggen. Echter weigeren de politiediensten vaak een geschreven verklaring op te stellen wanneer de aangever de Vietnamese taal niet (voldoende) machtig is. Aangiften in het Engels of Frans worden geweigerd. Simultaan vertalen via de telefoon of via een vertaal- app worden doorgaans niet aanvaard. Het is daarom ten zeerste aangeraden u te laten vergezellen door een persoon die Vietnamees spreekt en als tolk optreedt (personeel hotel, touroperator,…) wanneer u naar de politie- en immigratiediensten gaat.

Lees ook aandachtig de andere rubrieken van het reisadvies.