Reizen naar Wit-Rusland: Reisadvies

Reist u naar Wit-Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Wit-Rusland

Informatie over de algemene veiligheid in Wit-Rusland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Alle reizen naar Wit-Rusland worden afgeraden.

Bent u momenteel in Wit-Rusland? Overweeg of uw aanwezigheid noodzakelijk is of verlaat het land tijdelijk.

Als u beslist om in Wit-Rusland te blijven, meld dan uw aanwezigheid bij de Ambassade (via consulaire inschrijving of op Travellers Online). Zorg dat al uw reisdocumenten in orde zijn, zodat u spoedig kan vertrekken indien nodig. Het is essentieel om goed ingelicht en voorbereid te zijn: herlees regelmatig de rubrieken van dit reisadvies en abonneer u op het Telegram-kanaal van de Ambassade.

Reis in geen geval naar het grensgebied met Oekraïne: de situatie is er onvoorspelbaar en gevaarlijk.

Hoe ga ik naar België?

  • Er zijn geen rechtstreekse vluchten meer tussen de EU en Wit-Rusland. Het is nog steeds mogelijk om van Wit-Rusland naar België te vliegen, mits een tussenlanding in een derde land;
  • De grensovergangen tussen Wit-Rusland en PolenLitouwen en Letland kunnen beperkt of afgesloten worden zonder voorafgaande waarschuwing. Sinds de lente van 2023 werden verschillende grensposten reeds voor onbepaalde tijd gesloten. Voertuigen met een Russische nummerplaat kunnen niet meer via deze grensposten de EU binnenrijden. Meer informatie in het hoofdstuk Vervoer;  
  • Het is niet mogelijk om met een Belgisch paspoort de landgrens tussen Wit-Rusland en Rusland over te steken (zelfs met een geldig Russisch visum). Zie hoofdstuk Vervoer;
  • De routes om Wit-Rusland te verlaten zijn beperkt en kunnen plots onderbroken worden. Het risico om in Wit-Rusland gestrand te zijn voor onbepaalde tijd mag dus niet worden onderschat. De mogelijke gevolgen hiervan (op financieel vlak, visa, familiaal…) dient de Belg in Wit-Rusland te anticiperen.

Essentieel advies

Vermijd alle bijeenkomsten en demonstraties, zelfs vreedzame. Omwille van de huidige context kunnen deze immers snel ontaarden in rellen of arbitraire arrestaties. Verwittig onmiddellijk de Ambassade bij een arrestatie.

Houders van zowel de Belgische als de Wit-Russische nationaliteit (dubbele nationaliteit) kunnen worden gemobiliseerd door het Wit-Russische leger - zelfs indien ze voor een kort verblijf in Wit-Rusland verblijven. Zie hoofdstuk Praktische info.

Registreer steeds uw verblijf in Wit-Rusland op Travellers Online. De contactgegevens van de Ambassade zijn beschikbaar op deze website.

Actualiteit

Reizigers naar Belarus ondervinden momenteel weinig tot geen hinder van de recente ontwikkelingen in en rond Oekraïne. De situatie is echter uiterst onvoorspelbaar, in het bijzonder in de buurt van de Wit-Russisch-Oekraïense grens, en dient op de voet te worden opgevolgd. Alle reizen binnen een straal van 10 kilometer van de Wit-Russisch-Oekraïens grens zijn ten stelligste afgeraden. Een verhoogde militaire aanwezigheid in de grensgebieden is steeds mogelijk.

De situatie aan de Wit-Russische grens is complex en kan snel veranderen. Op 10 februari 2023, werd de grenspost tussen Bobrovniki en Berestovitsa gesloten door de Poolse autoriteiten. De enige operationele grenspost tussen Belarus en Polen blijft deze tussen Brest en Terespol. Reizigers moeten rekening houden met erg lange wachttijden. De grenzen met Litouwen en Letland blijven open en zijn vlotter toegankelijk.


Algemeen

Wit-Rusland wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Belarus niet worden uitgesloten. Reizigersworden dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites.

De situatie aan de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne is uiterst gevaarlijk door de Russische militaire activiteiten in Oekraïne. Reis niet naar de grensregio’s Gomel en Brest. Over de militaire operatie circuleert in Wit-Rusland veel onduidelijke en foute informatie. Reizigers wordt aangeraden zich te informeren via betrouwbare mediabronnen.Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online.


Criminaliteit

Hoewel kleine criminaliteit in vergelijking met de meeste Westerse landen tamelijk zelden voorkomt, bestaat deze wel in de grotere steden. Zoals elders worden waakzaamheid en gezond verstand aangeraden.