Reizen naar Wit-Rusland: Reisadvies

Reist u naar Wit-Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Wit-Rusland

Laatste updates en informatie in Wit-Rusland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Alle reizen naar Wit-Rusland worden afgeraden.

Bent u momenteel in Wit-Rusland? Overweeg of uw aanwezigheid noodzakelijk is of verlaat het land tijdelijk.

Als u beslist om in Wit-Rusland te blijven, meld dan uw aanwezigheid bij de Ambassade (via consulaire inschrijving of op Travellers Online). Zorg dat al uw reisdocumenten in orde zijn, zodat u spoedig kan vertrekken indien nodig. Het is essentieel om goed ingelicht en voorbereid te zijn: herlees regelmatig de rubrieken van dit reisadvies en abonneer u op het Telegram-kanaal van de Ambassade.

Reis in geen geval naar het grensgebied met Oekraïne: de situatie is er onvoorspelbaar en gevaarlijk.

Hoe ga ik naar België?

  • Er zijn geen rechtstreekse vluchten meer tussen de EU en Wit-Rusland. Het is nog steeds mogelijk om van Wit-Rusland naar België te vliegen, mits een tussenlanding in een derde land;
  • De grensovergangen tussen Wit-Rusland en PolenLitouwen en Letland kunnen beperkt of afgesloten worden zonder voorafgaande waarschuwing. Sinds de lente van 2023 werden verschillende grensposten reeds voor onbepaalde tijd gesloten. Voertuigen met een Russische nummerplaat kunnen niet meer via deze grensposten de EU binnenrijden. Meer informatie in het hoofdstuk Vervoer;  
  • Het is niet mogelijk om met een Belgisch paspoort de landgrens tussen Wit-Rusland en Rusland over te steken (zelfs met een geldig Russisch visum). Zie hoofdstuk Vervoer;
  • De routes om Wit-Rusland te verlaten zijn beperkt en kunnen plots onderbroken worden. Het risico om in Wit-Rusland gestrand te zijn voor onbepaalde tijd mag dus niet worden onderschat. De mogelijke gevolgen hiervan (op financieel vlak, visa, familiaal…) dient de Belg in Wit-Rusland te anticiperen.

Essentieel advies

Vermijd alle bijeenkomsten en demonstraties, zelfs vreedzame. Omwille van de huidige context kunnen deze immers snel ontaarden in rellen of arbitraire arrestaties. Verwittig onmiddellijk de Ambassade bij een arrestatie.

Houders van zowel de Belgische als de Wit-Russische nationaliteit (dubbele nationaliteit) kunnen worden gemobiliseerd door het Wit-Russische leger - zelfs indien ze voor een kort verblijf in Wit-Rusland verblijven. Zie hoofdstuk Praktische info.

Registreer steeds uw verblijf in Wit-Rusland op Travellers Online. De contactgegevens van de Ambassade zijn beschikbaar op deze website.