Reizen naar Wit-Rusland: Reisadvies

Reist u naar Wit-Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Wit-Rusland

Informatie over de lokale wetgeving in Wit-Rusland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van Wit-Rusland bent u, net als de inwoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.


Drugs

De wetgeving op gebied van drugs wordt zeer streng toegepast zonder onderscheid te maken tussen de aard en de hoeveelheid van de desbetreffende drugs. De straffen voor drugsbezit variëren van boetes tot 5 jaar gevangenis. Zware drugsdelicten worden bestraft met gevangenisstraffen van 7 tot 15 jaar.


Seksualiteit

Homoseksualiteit wordt sinds 1994 niet meer strafrechtelijk vervolgd, maar wordt sociaal nog steeds moeilijk aanvaard.

In Wit-Rusland zijn kinderhandel, het aanmoedigen van kinderen tot prostitutie, de realisatie en verspreiding van pedofiele materialen en/of voorwerpen strafrechtelijke inbreuken. Ter herinnering: de Belgische wetgeving laat toe onderdanen die seksuele misdrijven pleegden tegenover minderjarigen of die zich bezighielden met mensenhandel juridisch te vervolgen in België (wet van 13 april 1995).


Fotografie

Het is verboden militaire installaties, regeringsgebouwen en functionarissen in uniform te fotograferen.


Varia

Reizigers dienen de invoer van meer dan 10.000 US dollar aan buitenlandse deviezen aan te geven. De volgende goederen zijn eveneens aan invoerrestricties onderhevig: alcoholische dranken (maximaal 2 liter); sigaretten (maximaal 200 sigaretten of 200 gram tabak); maximaal 5 juwelen; maximaal 5 kg voedingswaren. Deze lijst kan aan veranderingen onderhevig zijn; reizigers consulteren daarom best de website www.belarus.by (“customs regulations”).

Tevens wensen we de aandacht te vestigen op het feit dat de uitvoer van namaakgoederen naar België strafbaar is. Wanneer namaakproducten bij een controle worden aangetroffen, wordt er beslag op gelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.

Reizigers worden eraan herinnerd dat het ten strengste verboden is om vlees- of vleesproducten van zowel varkens als everzwijnen mee te brengen uit Wit-Rusland. Jagers die op jachtvakantie gaan moeten zeer goed oppassen omdat ze het Afrikaanse varkenspest virus met zich kunnen meedragen naar België aangezien het virus zeer resistent is.