Reizen naar Wit-Rusland: Reisadvies

Reist u naar Wit-Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Wit-Rusland

Praktische info over reizen in Wit-Rusland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Contactgegevens van de Ambassade

Raadpleeg de website van de Ambassade. Consulaire bijstand wordt verleend aan Belgen die tevergeefs hulp hebben gezocht bij personen of organisaties die tot hun dienst staan (lokale hulpverlening, verzekeringen, touroperator, ziektekostenverzekering, bank, werkgever...). De bijstand eindigt zodra de reiziger zijn reis met eigen middelen kan voortzetten. Lees hier wat consulaire bijstand inhoudt.

Visa

Belgen kunnen zonder visum naar Wit-Rusland reizen, mits ze aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • De Belgische reiziger moet Wit-Rusland binnenkomen en verlaten per vliegtuig, via de internationale luchthavens van Minsk, Brest, Vitebsk, Gomel, Grodno of Mogilev;
  • Belgische reizigers moeten in het bezit zijn van een Belgisch paspoort dat nog minstens drie maanden geldig is na de geplande datum van terugkeer. Met andere woorden: de vervaldatum van het Belgische paspoort moet minstens drie maanden later zijn dan de vertrekdatum uit Wit-Rusland;
  • De duur van het verblijf in Wit-Rusland mag niet meer dan 30 dagen bedragen. De dag van aankomst in Wit-Rusland (op welk tijdstip dan ook) wordt als een volledige dag gerekend;

Visumvrijstelling geldt niet voor houders van een diplomatiek of dienstpaspoort. Zij hebben een visum nodig. Een Belgische identiteitskaart (e-ID) of verblijfskaart volstaat in geen geval om Wit-Rusland binnen te komen.

Belgische reizigers die niet aan deze voorwaarden voldoen, moeten een visum aanvragen alvorens ze naar Wit-Rusland reizen. Meer informatie over visa op de website van de Wit-Russische Ambassade in Brussel.

De grens met Wit-Rusland oversteken

Sommige grensovergangen (over de weg) vereisen speciale aandacht. Lees het hoofdstuk Vervoer.

Aan de grens met Wit-Rusland moeten reizigers een migratiedocument ondertekenen. De strook van dit papier moet gedurende het volledige verblijf in het paspoort worden bewaard. Talrijke hotels in Wit-Rusland vragen dit migratiestrookje alvorens een overnachting toe te laten. Het strookje moet bij het verlaten van Wit-Rusland aan de grenswachters worden teruggegeven.

Invoer van meer dan USD 10.000 (of evenwaardig gedrag in een andere valuta) moet worden aangegeven aan de Wit-Russische grens.

De invoer van bepaalde medicijnen in Wit-Rusland is aan beperkingen onderhevig. Een lijst van deze medicijnen is hier beschikbaar.

Er gelden speciale regels voor het oversteken van de grens met een huisdier. Voor een grensovergang met een huisdier richting Wit-Rusland bevat de website van de Wit-Russische douane nuttige info. Voor een grensovergang richting EU is de website van AFSCA relevant.

Verplichte registratie

Buitenlanders die langer dan 10 dagen in Wit-Rusland verblijven, moeten zich online of bij de plaatselijke politie (OVIR) registreren. Hotels regelen dit meestal voor hun gasten. Het is echter de verantwoordelijkheid van de reiziger om te controleren of de registratie door het hotel is uitgevoerd.

Dubbele nationaliteit

Houders van zowel de Belgische als de Wit-Russische nationaliteit (bipatriden) kunnen consulaire bijstand krijgen, behalve wanneer de toestemming van de plaatselijke autoriteiten vereist is (zie art. 79 van het Consulaire Wetboek). In de overgrote meerderheid van de gevallen aanvaarden de Wit-Russische autoriteiten geen consulaire bijstand voor burgers met dubbele nationaliteit.

Reizigers met de dubbele nationaliteit kunnen door het Wit-Russische overheid worden opgeroepen voor de legerdienst - zelfs als ze enkel voor een kort verblijf in Wit-Rusland zijn.

Om Wit-Rusland te kunnen verlaten moeten bipatriden een Wit-Russisch paspoort voorleggen. Met andere woorden, de Wit-Russische grenswachters eisen de voorlegging van een Wit-Russisch paspoort voordat ze toestemming geven om het land te verlaten. Dit geldt ook voor kinderen. Bipatriden moeten daarom contact opnemen met de Wit-Russische Ambassade in Brussel alvorens naar Wit-Rusland af te reizen, zelfs voor een kort verblijf (zoals een familiebezoek).

Nuttige links

Travellers Online: om in geval van crisis contact met de Ambassade te vergemakkelijken, is het aanbevolen om uw reisplannen vooraf te registreren.

Op reis in het buitenland: op de website van de FOD Buitenlandse Zaken is er heel wat nuttige informatie te vinden (reizen met een huisdier, advies voor duurzaam reizen...).

Belgische Ambassade: de Belgische Ambassade in Moskou is bevoegd voor Wit-Rusland. België heeft momenteel geen Ereconsul in Wit-Rusland.

Ambassade van Wit-Rusland: de website van de Ambassade van Wit-Rusland in Brussel

Bijkomende nuttige informatie is te lezen op onze website Reis Wijs.