Reizen naar Wit-Rusland: Reisadvies

Reist u naar Wit-Rusland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Wit-Rusland

Informatie over vervoer in Wit-Rusland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alvorens af te reizen, moet u ervoor zorgen dat uw reisdocumenten, die van uw reisgenoten en van uw huisdieren in orde zijn (paspoort, migratiekaart, eventueel visum, etc.) Zie Praktische informatie.

Luchtverbindingen

Sinds juni 2021 zijn er geen directe vluchten meer tussen de EU en Wit-Rusland. Het is nog steeds mogelijk om vanuit Wit-Rusland naar België te vliegen mits een tussenstop in een derde land, zoals bijvoorbeeld Turkije of de Verenigde Arabische Emiraten.

Talrijke Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen nog steeds op luchthavens in Wit-Rusland. De meeste van deze Russische luchtvaartmaatschappijen staan op de EU Air Safety “zwarte lijst”. De website van de Europese Commissie bevat hierover meer informatie. Denk goed na voordat u beslissing neemt om met deze luchtvaartmaatschappijen te reizen. Neem van tevoren contact op met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan welke impact deze beslissing heeft op uw verzekering. Als gevolg van de oorlog, kan het risico van onopzettelijke aanvallen op burgervliegtuigen door strijdkrachten – vooral vlakbij de grens met Oekraïne – niet worden uitgesloten.

Landgrenzen

De landgrens (weg) tussen Wit-Rusland en PolenLitouwen en Letland is momenteel open. Verschillende overgangen op deze grens zijn echter sinds het voorjaar van 2023 voor onbepaalde tijd gesloten. De resterende grensovergangen kunnen ook – zonder voorafgaande waarschuwing – begrensd of zelfs volledig gesloten worden. Het is dus essentieel zich op voorhand in te lichten, alvorens naar een specifieke grensovergang te rijden. Contacteer de betreffende grenswacht voor meer informatie: Wit-RuslandLetlandLitouwen en Polen. Controles aan deze grenzen kunnen leiden tot lange wachtrijen. Reizigers moeten dus voorbereid zijn op een lange wachttijd (voldoende water en voedingswaren, brandstof...).

In september 2023 kondigden Letland, Litouwen en Polen aan dat voertuigen met een Russische nummerplaat de EU niet meer via hun grens mogen binnenkomen – onder risico van terugdrijving of inbeslagname van het voertuig. Dit verbod geldt voor alle voertuigen die in Rusland zijn geregistreerd, ongeacht de nationaliteit van de bestuurder en inzittenden. Er bestaan uitzonderingen voor transitverkeer van/naar de Russische exclave Kaliningrad. Contacteer de betreffende grenswacht voor meer informatie: LetlandLitouwen en Polen.

Sinds 1 september 2023 moeten alle voertuigen die Wit-Rusland binnenrijden, ongeacht hun nummerplaat, via een “desinfectiestation” passeren. Deze verplichte desinfectie is betalend. Meer informatie is beschikbaar op de officiële website. Deze nieuwe maatregel kan leiden tot langere wachttijden aan de grensovergang.

Landgrens (weg en spoor) met Rusland: het is niet mogelijk om de landgrens met Rusland over te steken met een Belgisch paspoort, zelfs niet als u over een Russisch visum beschikt. Om uitwijziging, vervolging en/of boetes te vermijden, kan u enkel met het vliegtuig tussen deze twee landen reizen. Bijkomende informatie is beschikbaar op het reisadvies voor Rusland. Dit verbod geldt niet voor Belgische reizigers die ook de Russische of Wit-Russische nationaliteit en paspoort hebben (bipatriden).

Reis in geen geval naar het grensgebied met Oekraïne: de situatie is er onvoorspelbaar en gevaarlijk.

Reizen in Wit-Rusland

Auto

De ‘groene kaart’-verzekering is niet geldig in Wit-Rusland. Bestuurders moeten daarom voor vertrek of bij het oversteken van de Wit-Russische grens een plaatselijke verzekering afsluiten.

Op sommige wegen in Wit-Rusland wordt elektronische tol geheven ('Bel Toll'-systeem). Meer informatie is beschikbaar op de officiële Wit-Russische website.

Verkeersregels worden streng gecontroleerd. De maximumsnelheid is 60 km/u in bebouwde kom, 90 km/u buiten de bebouwde kom en 100 km/u op snelwegen. Rijden onder invloed wordt niet getolereerd. Er wordt rechts gereden.

Buitenlandse bestuurders wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn op de weg, omdat de rijgewoonten kunnen verschillen van deze waaraan ze gewend zijn. Buiten de grote steden kunnen de wegen in slechte staat en slecht verlicht zijn. Het is niet ongewoon om dieren op de weg tegen te komen, zelfs op snelle rijstroken. Het Wit-Russische klimaat verergert het risico op gladheid.

Trein

Wit-Rusland heeft een goed ontwikkeld spoornetwerk. Passagiers moeten bij het instappen hun paspoort laten zien. Net als elders is het aangeraden om bagage zelf in te pakken, deze tijdens treinreizen in de gaten te houden (vooral 's nachts) en het transport van pakjes van onbekende personen te weigeren.

Fietsen en fietstoerisme

Fietstoerisme en fietstochten in Wit-Rusland worden sterk afgeraden. Het bijna volledig ontbreken van fietspaden en -borden voor fietsers zorgt voor grote veiligheidsrisico's. Daarbij komt het chaotische stadsverkeer en het soms roekeloze rijgedrag van automobilisten, waaronder vrachtwagens op de snelwegen. Deze risico's zijn 's nachts nog groter.