Reizen naar Zambia: Reisadvies

Reist u naar Zambia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zambia

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zambia
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische verstrekkingen is beperkt, en het advies om voor ernstigere aandoeningen naar Zuid-Afrika reizen of meteen tot repatriëring over te gaan, is nog steeds geldig. Ook op dit vlak is een degelijke verzekering ten zeerste aangeraden. Vergeet niet een met de nodige zorg samengestelde reisapotheek mee te nemen!

 COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. Zo hoeven reizigers die Zambia binnenkomen of doorreizen geen vaccinatiebewijs of een negatieve COVID-19 testuitslag meer te tonen.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid, en vermijd drukke plaatsen.

Veiligheid water en voedsel

De bekende principes gelden: nooit leidingwater drinken, tenzij het vooraf gekookt werd. In de internationale hotels loopt men weinig risico op infectie, maar in meer afgelegen gebieden is de hygiëne problematischer. Men moet erop letten enkel water te drinken uit flessen die op het moment zelf worden geopend en enkel gekookt voedsel te eten. Rauwe voedingswaren vormen een risico.

 Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

 Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is in Zambia endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Er zijn geen gevallen gekend van het voorkomen van dengue in Zambia.

Cholera

Tijdens het regenseizoen (november tot april) zijn er regelmatig cholera-uitbraken in Zambia. Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie. De ziekte wordt vooral overgebracht door vervuild drinkwater of voedsel. Veel voorkomende besmettingsrisico’s zijn het drinken van leidingwater en het eten van voedsel dat niet goed is bereid. Denk bijvoorbeeld aan fruit en groente dat met besmet water is gewassen. Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Kijk voor meer informatie over cholera op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie zeer belangrijk. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

In Zambia worden gewoonlijk geen vaccinatiebewijzen gevraagd bij binnenkomst, tenzij men uit een land komt waar gele koorts aanwezig is.

HIV/aids, TBC, hepatitis B en C

Het aantal seropositieven is in Zambia zeer hoog. Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn er zeer verspreid. Het is absoluut noodzakelijk te zorgen voor voldoende bescherming. Afgezien daarvan is de grootste voorzichtigheid geboden ingeval van bloedtransfusies, waarvoor evacuatie naar Zuid-Afrika of naar Europa het veiligste is.

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaand water.