Reizen naar Zambia: Reisadvies

Reist u naar Zambia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Zambia

Praktische info over reizen in Zambia
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Rijbewijs

Voor korte verblijven volstaat een Belgisch of Internationaal rijbewijs. Bij langer verblijf kunnen die worden geconverteerd in een lokaal rijbewijs.

Betaalmiddelen

De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha. Euro en US dollar zijn vrij converteerbaar in deze locale munt in de banken of de wisselkantoren. Gelieve voor de wisselkoers uw bank of wisselagent te consulteren. Bank- en kredietkaarten worden enkel gebruikt in grote steden, niet daarbuiten. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Gsm en communicatiefaciliteiten

Het is heel gemakkelijk om zich een lokale sim kaart met belkrediet aan te schaffen en er zijn roamingfaciliteiten aanwezig. Post-paid Belgische abonnementen met roaming kunnen er eveneens gebruikt worden. Internetcafé's zijn overal te vinden tot zelfs in kleine steden en in dorpen toe.

Huisdieren

Huisdieren moeten gevaccineerd zijn en de nodige veterinaire attesten ervan moeten kunnen voorgelegd worden. Het ministerie reikt vergunningen uit voor dieren die in regel zijn met de vaccinatie- en quarantainevoorschriften.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Burgers met zowel Belgische als Zambiaanse nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In Zambia is er een Belgisch ereconsulaat in Lusaka gevestigd op volgend adres:

Ereconsulaat van België
1st Floor, East Park Mall
Plot 5005 Corner Great East/Thabo Mbeki Road
P.O. Box 33711
Lusaka
Tel.: +260 211 258057/8
Tel.: +260 211 840267
Fax: +260 211 258059
E-mail: 
belgconzambia@gmail.com

Openingsuren: maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.


In geval van nood kunnen landgenoten de Belgische ambassade in Dar es Salaam contacteren op het noodnummer +255 754 782 156.