Reizen naar Zimbabwe: Reisadvies

Reist u naar Zimbabwe? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zimbabwe

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zimbabwe
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Alle COVID-19 maatregelen om naar Zimbabwe te reizen werden opgeheven.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan uw geneesheer te consulteren voor het vertrek en de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne grondig door te nemen. U vindt deze in de rubriek Gezondheid en hygiëne tijdens de reis.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Private ziekenhuizen behandelen alleen patiënten die onmiddellijk kunnen betalen, zelfs in noodgevallen. Alvorens opgenomen te worden eisen deze veelal een provisie, te vereffenen via kredietkaart. Het is ten sterkste aangeraden om een reisverzekering aan te schaffen die deze provisie betaalt en alle andere gezondheidszorgen en repatriëring op zich neemt.

De meeste ziekenhuizen hebben te kampen met een tekort aan getraind medisch personeel, aan medicijnen en een bevoorraadde bloedbank. Het brandstoftekort hindert de capaciteiten van noodhulpdiensten.

Vergeet geen degelijke reisapotheek mee te nemen.   

 

Veiligheid water en voedsel

Wees uiterst voorzichtig met het gebruik van etenswaren die langs de weg of op de lokale markt gekocht worden. Drink alleen mineraal flessenwater of gekookt water, en neem geen ijsblokjes, gezien het risico op cholera of een andere besmetting. Vermijd ook het eten van rauwe groenten en ongeschild fruit, evenals onvoldoende gekookt voedsel (vis, vlees, gevogelte, melk). Het regelmatig en grondig wassen van de handen is belangrijk, in het bijzonder voor de maaltijd.

 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Er is het volledige jaar risico op malaria in de gebieden lager gelegen dan 600 m (o.a. vallei van de Zambezi en Victoria Falls). Er is risico op malaria van november tot juni in de gebieden gelegen op 600-1200 m hoogte. Er is geen tot een verwaarloosbaar risico in de steden Harare en Bulawayo, en op de hoogvlakte tussen deze twee steden. De meeste reizigers zullen echter meerdere gebieden doorkruisen en zullen dus tabletten moeten nemen om zich tegen malaria te beschermen.

Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel.

Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn.

Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.   

Cholera

Een ernstige cholera-epidemie heeft in 2009 vele slachtoffers gemaakt. Voornamelijk in Harare en nabij de Zuid-Afrikaanse grens werden talrijke gevallen gerapporteerd. Zeer strenge hygiënische maatregelen moeten nog altijd gerespecteerd worden en een uiterste voorzichtigheid moet gehandhaafd worden.

Aids, hepatitis B en C

In Zimbabwe is ongeveer 20% van de volwassen bevolking besmet met het hiv/aids-virus. Het is dus onontbeerlijk zich te beschermen.

Het is raadzaam op uw hoede te zijn voor besmettingsgevaar (o.a. bij transfusies). Voorbehoedsmiddelen zijn onontbeerlijk. Slachtoffers van agressie (verkrachting) worden ten zeerste aangeraden zich zo vlug mogelijk medisch te laten verzorgen.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia-mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Hoewel er geen recente gevallen bekend zijn, kan dengue voorkomen in Zimbabwe, voornamelijk tijdens het regenseizoen (november tot april). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijk huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen als u deze symptomen vaststelt, en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue kan zowel in de steden als op het platteland voorkomen.

Tyfus

Tyfus is een veelvoorkomende ziekte in Harare. Het is daarom aan te raden zich hiertegen te laten vaccineren en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.

Nuttige nummers

Politie (noodgevallen): +263 4 995

Ambulance: privaat (EMRAS): +263 4 250012 of 797479 / publiek: +263 4 994

Eerstehulpfaciliteiten:

 • Voor de regio Harare:
  • Clinic (hulpdienst): Avenues Clinic, Hoek Baines Avenue / Mazowe Straat, Harare. Tel: 732055/75
  • Trauma Center: 17 Lanark Road, Belgravia. Tel: 702.281/705.535
  • Parirenyatwa Ziekenhuis: Mazowe Street, Harare. Tel: 794 411
 • Voor de regio Bulawayo:
  • Galen House (privaat ziekenhuis): 93 Josiah Tongogara/9th Avenue, Bulawayo. Tel: 09.68.811
  • Indien ziekenhuisopname nodig is: Mater Dei Hospital (privaat ziekenhuis), Brandwonden Drive, Malindela Bulawayo. Tel: 09.240000 / 5