Reizen naar Zimbabwe: Reisadvies

Reist u naar Zimbabwe? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Zimbabwe

Praktische info over reizen in Zimbabwe
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

De houders van een Belgisch paspoort kunnen hun visum verkrijgen bij hun aankomst op de luchthaven tegen betaling van USD 30 voor een single entry en 45 USD voor een double entry.

 

Rijbewijs

Uw Belgisch rijbewijs is geldig, net als een internationaal rijbewijs.

 

Betaalmiddelen

Betalingen gebeuren in Amerikaanse dollars en Zuid-Afrikaanse randen. De Zimbabwaanse dollar heeft zijn waarde volledig verloren en wordt helemaal niet meer gebruikt.

Betaling met een internationale kredietkaart is in sommige gevallen mogelijk. Bij de meeste banken kan men doorgaans ook met een internationale kredietkaart US dollars afhalen (maximaal USD 400). Zorg ook dat u een kleine hoeveelheid cash geld op zak heeft bij aankomst daar u vaak verschillende bankautomaten moet proberen alvorens u geld kan afhalen.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van drie maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 

Gsm en Communicatiefaciliteiten

Gsm-verkeer functioneert, doch op sommige plaatsen in het binnenland is er geen netwerk beschikbaar. Bij sommige lokale mobiele operatoren zijn internationale gesprekken soms moeilijk tot onmogelijk. In geval van crisis kan dit netwerk niet meer ter beschikking staan.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België en andere Europese landen. Onze Ereconsul in Harare is Dhr. Jean Gonçalves,
panamex@mweb.co.zw
88 Fife Avenue, Harare, Zimbabwe.
Telefoon +263 24 2792 521/ 13

Gezien de onzekere veiligheidssituatie is het is aan te raden om aanwezigheid in het land en uw reisroute tevens voorafgaand te melden bij de Ambassade van België in Pretoria: pretoria@diplobel.fed.be.

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, verzekeringsagent) en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. De Belgen kunnen consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie.

Bipatride Belgo-Zimbabwaanse dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

Eventuele slachtoffers van diefstal moeten bij de lokale politie een klacht neerleggen en een verklaring van de diefstal aanvragen,  teneinde nieuwe reisdocumenten te verkrijgen of een aanvraag tot compensatie in te dienen bij de verzekering.