Reizen naar Zuid-Afrika: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Afrika? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zuid-Afrika

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zuid-Afrika.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Er gelden geen COVID-19-maatregelen meer om naar Zuid-Afrika te reizen. Er is geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test meer vereist om het land binnen te komen.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne grondig door te nemen. U vindt deze onder de rubriek Gezondheid en hygiëne.

Waterschaarste in de Kaapregio

De afgelopen jaren heeft de Kaapregio te maken gehad met waterschaarste. Dankzij verschillende initiatieven herstelt dit probleem zich, maar willen we reizigers die naar dit gebied reizen erop attent maken zorgvuldig met water om te gaan en onnodige verspilling te vermijden.

Meer info vindt u op deze website.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De geneeskundige zorgen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen tamelijk goed. Dringende gevallen worden doorverwezen naar privé-ziekenhuizen. Alvorens opgenomen te worden, eisen deze een provisie van ongeveer, maar niet gelimiteerd aan 10.000 euro te vereffenen via bijvoorbeeld credit card. Het is dus ten sterkste aangeraden te beschikken over een reisverzekering die deze provisie op zich neemt.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is drinkbaar in het hele land. Het gekochte voedsel of in restaurants voorgezette gerechten kunnen, in het algemeen, zonder vrees gegeten worden.

Inentingen

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

In het grootste deel van het land is er geen risico op malaria. Malaria is echter wel aanwezig in sommige provincies van het noorden van het land (en langs de grenzen met Zimbabwe en Botswana): Mpumalanga, Limpopo, Kwazulu-Natal (vooral in de vochtige streken rond Santa Lucia) alsook in de streek waar het Krugerpark zich bevindt en aan de grenzen met Mozambique, Swaziland en Zimbabwe. Dit risico bestaat het hele jaar, maar vooral van oktober tot juni. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Reizigersdiarree en cholera

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel.

Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.

Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Aids, hepatitis B en C

Aids is een zeer verspreide pandemie in Zuid-Afrika. Het is raadzaam op uw hoede te zijn voor besmettingsgevaar (o.a. bij transfusies). Voorbehoedsmiddelen zijn onontbeerlijk. Slachtoffers van agressie wordt ten sterkste aangeraden zich zo vlug mogelijk medisch te laten onderzoeken. Reizigers naar Zuid-Afrika moeten zich laten inenten tegen hepatitis A en een inenting tegen hepatitis B wordt eveneens ten sterkste aangeraden.

Tuberculose

In Kwazulu-Natal (rond Durban) en Gauteng (rond Johannesburg) zijn haarden van uiterst resistente tuberculose ontdekt. Bij hardnekkig hoesten en hoge koorts neemt u best contact op met een arts.

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Hooggebergte

Reizigers die te voet in de streek van de Drakensbergen willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Een verblijf in het hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor vertrek.

Zwemmen

Voorzichtigheid is sterk aangeraden wanneer u gaat zwemmen in Zuid-Afrika.

Vermijd in stilstaand water te zwemmen (risico op parasitaire infectie). Alvorens in een rivier te zwemmen, dient men zich zeker te informeren bij de verantwoordelijken voor toerisme (gids, agentschap, informatiebureau) of hoteleigenaars.

Verraderlijke stromingen en hoge golven kunnen zwemmers meesleuren met mogelijke verdrinkingsdood tot gevolg. Het gebeurt ook dat haaien de kust onveilig maken. Het is ten sterkste aangeraden alleen gebruik te maken van bewaakte stranden, en geïsoleerde stranden te vermijden.

Verdrinkingen of bijna-verdrinkingen komen regelmatig voor aan de Zuid-Afrikaanse kustlijn. Buiten getijdenstromingen en uitgesproken golven komen er ook muistromingen (rip currents) voor. Deze stromingen ontstaan door geulen die haaks op de kust staan en waar het water een hoge stroomversnelling heeft richting zee. Deze zijn gekend door de redders maar haast onzichtbaar voor de niet ervaren zwemmer.

Indien u in een muistroom terecht komt, zwem dan met de stroom mee tot deze minder wordt. De stroming is te krachtig om tegenin te zwemmen (kans op uitputting en verdrinking). Zwem schuin weg en ga over de zandbanken terug naar de kant.

National Sea Rescue Institute Emergency Numbers

Haaien, waaronder de witte haai, zijn aanwezig langs de hele Zuid-Afrikaanse kustlijn. Jaarlijks vinden er tientallen incidenten plaats, vaak met surfers en body-boarders. In de Kaap heeft de organisatie Shark Spotters (tel.: 078 174 42 44) een surveillancesysteem en waarschuwingssysteem op poten gezet op meerdere stranden (waaronder Muizenberg).

Haaienaanvallen werden gemeld in Port St. Johns aan de Wild Coast. De regio van Durban is omgeven door antihaaiennetten in het merendeel van haar stranden.