Reizen naar Zuid-Afrika: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Afrika? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Zuid-Afrika

Informatie over klimaat en rampen in Zuid-Afrika.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Door de recente afkondiging van de ramptoestand naar aanleiding van de overstromingen in de provincies Mpumalanga, Eastern Cape, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Northern Cape en North West Province en ook de problemen met de elektriciteitsvoorziening in Zuid-Afrika raden wij iedereen aan zijn of haar  gedrag en planning met gezond verstand aan te passen.

Wij vestigen in de eerste plaats uw aandacht op tekorten in watervoorziening die eerder onverwacht kunnen optreden, op verschillende plaatsen en dit gedurende meerdere dagen.

Het aantal en de duur van de ingeplande stroomonderbrekingen in het kader van een afschakelplan ("loadshedding") zijn de laatste weken en maanden dramatisch toegenomen. Alle sectoren worden getroffen (waaronder ook particuliere woningen). Stroomonderbrekingen kunnen leiden tot de tijdelijke sluiting van winkels (banken, geldautomaten, benzinestations, enz.) maar ook van openbare diensten (straatverlichting, verkeerslichten, water- en telefoon- en elektriciteitsvoorziening). De stroomonderbrekingen kunnen ook gevolgen hebben voor de watervoorziening en waterkwaliteit en kunnen ook leiden tot  het uitvallen van internetverbindingen en  mobiele telefonie.  Ook de werking van tankstations kan een impact ondervinden.

Volgens de informatie die we kennen, kunnen we geen significante afname van stroomonderbrekingen verwachten gedurende enkele maanden of zelfs jaren.

Volgende voorzorgsmaatregelen zijn aangeraden:

  • Via de website van elektriciteitsleverancier Eskom of via “loadshedding apps” beschikbaar op smartphones kunt u de verwachte tijden van de geplande stroomonderbrekingen op uw locatie volgen.
  • Informeer u bij uw accommodatie/hotel of er maatregelen zijn genomen om de stroomstoringen te overbruggen (bijvoorbeeld dieselgeneratoren of zonnepanelen).Houd zaklampen, batterijen en opladers klaar voor gebruik. Overweeg bij een langer verblijf welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen bij langdurige stroomuitval. Dit kan bestaan uit het inslaan van voldoende vers water en voedsel, medicijnen en andere dagelijkse benodigdheden.

 

Klimaat en meteorologische fenomenen

 Inwoners en bezoekers worden steeds aangemoedigd om verstandig met water om te gaan. Vooral in de West-Kaap blijft waterbesparing nodig. Lees hier meer over hoe u kunt helpen water te besparen.

Tijdens het droogseizoen komen regelmatig uiterst gevaarlijke bos- en veldbranden voor. De branden zijn moeilijk te voorspellen en verspreiden zich aan een snelheid die kan oplopen tot 60 kilometer per uur. Het is daarom aangeraden om hiervan ver uit de buurt te blijven. Alvorens u tijdens het droogseizoen een lange wandeling onderneemt, informeert u zich best bij de lokale autoriteiten over het risico op bosbranden.

Voorzie voldoende drinkbaar water en eventueel een reserve aan brandstof als u tijdens de zomermaanden lange autoritten plant door schaars bewoond gebied.


Frequente natuurrampen

Er is geen bijzonder risico op natuurrampen in Zuid-Afrika.

Mocht er zich tijdens
het verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste familie of vrienden in België inlichten en hen geruststellen. Zij kunnen zich ook steeds wenden tot de dichtst bij gelegen ambassade (en/of consulaat) van België of van enig ander EU-land in geval van moeilijkheden.