Reizen naar Zuid-Korea: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Korea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zuid-Korea

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zuid-Korea
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging 

De medische infrastructuur is goed en vergelijkbaar met België, maar medische zorg is heel wat duurder dan in België. De grote ziekenhuizen hebben een internationale afdeling waar men in het Engels wordt geholpen. In geval van hospitalisatie wordt een financiële waarborg geëist. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelssprekend verplegend personeel te vinden. Bovendien is het volgens de Koreaanse traditie de taak van de familie om de patiënt te verzorgen (bijvoorbeeld wassen).

Een reisverzekering wordt ten zeerste aanbevolen. Vergeet ook niet om een reisapotheek mee te nemen. De meeste geneesmiddelen zijn te vinden in Korea, maar ze hebben meestal geen Engelse bijsluiter. 

 

Veiligheid water en voedsel 

Het water is drinkbaar maar zeer gechloreerd. In de zomer wordt aangeraden mineraalwater te drinken. 

 

Inentingen 

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Ook een update van polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde en geactualiseerde informatie. 

 

COVID-19 (Coronavirus)

Zuid-Korea heeft alle beperkende maatregelen opgeheven die zijn opgelegd als onderdeel van de strijd tegen de COVID-19-epidemie. De verplichting om binnen een masker te dragen is sinds 20 maart 2023 opgeheven, behalve op plaatsen met een hoog infectierisico (ziekenhuizen, medische centra, apotheken). Het is belangrijk een ziekteverzekering te hebben die ook een COVID-19-behandeling dekt. Reizigers worden immers niet gedekt door de Koreaanse ziekteverzekering.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

Voor alle vragen in verband met het coronavirus, kunnen reizigers in Korea contact opnemen met het nummer 1339. Optie 5 verbindt u door met een vertaaldienst voor een dienstverlening in het Engels. Op de website van het Koreaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie kan u de laatste stand van zaken raadplegen.

 

Tekenbeten

In de lente is er een risico op door teken overgedragen ziekten in heel Korea. Het is aangewezen om voor recreatieve activiteiten op gras lange broeken en lange mouwen te dragen.

 

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling komt het hele jaar door veel voor in Zuid-Korea en piekt in maart, april en mei, voornamelijk in de grote steden en in industriële gebieden. Wanneer de concentratieniveaus van stofdeeltjes hoog zijn, worden bewoners en bezoekers geadviseerd om zoveel mogelijk binnenshuis te blijven, ramen dicht te doen en veel water te drinken. Bij elke buitenactiviteit wordt ook aangeraden een KP94-masker (Koreaanse variant van N95) te dragen. Dit is vooral belangrijk voor ouderen en mensen met ademhalingsproblemen.