Reizen naar Zuid-Korea: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Korea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zuid-Korea

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zuid-Korea
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging 

De medische infrastructuur is goed en vergelijkbaar met België, maar medische zorg is heel wat duurder dan in België. De grote ziekenhuizen hebben een internationale afdeling waar men in het Engels wordt geholpen. In geval van hospitalisatie wordt een financiële waarborg geëist. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelstalige dokters of verpleegsters te vinden. Bovendien is het volgens de Koreaanse traditie de taak van de familie om de patiënt te verzorgen (bijvoorbeeld wassen).

Een reisverzekering wordt ten zeerste aanbevolen. Vergeet ook niet om een reisapotheek mee te nemen. De meeste geneesmiddelen zijn te vinden in Korea, maar ze hebben meestal geen Engelse bijsluiter.

 

Veiligheid water en voedsel 

Het water is drinkbaar maar zeer gechloreerd. In de zomer wordt aangeraden mineraalwater te drinken.

 

Inentingen 

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Ook een update van polio, tetanus en difterie is sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde en geactualiseerde informatie.

 

COVID-19 (Coronavirus)

Zuid-Korea heeft alle beperkende maatregelen opgeheven die zijn opgelegd als onderdeel van de strijd tegen de COVID-19-epidemie. Sinds 2 januari 2023 moeten reizigers uit China, Hong Kong en Macau echter een certificaat voorleggen van een negatief testresultaat van een PCR-test die minder dan 48 uur voor vertrek is uitgevoerd of een antigeentest die minder dan 24 uur voor hun vertrek in een professionele dienst is uitgevoerd. Vervolgens moeten ze binnen 24 uur na aankomst een PCR-test ondergaan (alleen verplicht voor reizigers uit China). Reizigers die recent China, Hong Kong of Macau hebben bezocht, worden aangeraden om op de KDCA-website te controleren of de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van COVID-19 op hen van toepassing zijn.

Het is belangrijk een ziekteverzekering te hebben die ook een COVID-19 behandeling dekt. Reizigers worden immers niet gedekt door de Koreaanse ziekteverzekering.

Het is aan te raden de handen vaak en zorgvuldig te wassen. Desinfecterende gel wordt op vele openbare plaatsen ter beschikking gesteld (bus en metro, winkels…). 

Voor alle vragen in verband met het Coronavirus, kunnen reizigers in Korea contact opnemen met het nummer 1339. (Optie 5 verbindt u door met een vertaaldienst voor een dienstverlening in het Engels). Op de website van het Koreaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie kan u de laatste stand van zaken raadplegen.

Tekenbeten

In de lente is er een risico op door teken overgedragen ziekten in heel Korea. Het is aangewezen om voor recreatieve activiteiten op gras lange broeken en lange mouwen te dragen.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling komt het hele jaar door veel voor in Zuid-Korea en piekt in maart, april en mei; voornamelijk in de grote steden en in industriële gebieden.  Wanneer de concentratieniveaus van stofdeeltjes hoog zijn, worden bewoners en bezoekers geadviseerd om zoveel mogelijk binnenshuis te blijven, ramen dicht te doen en veel water te drinken. Bij elke buitenactiviteit wordt ook aangeraden een KP94-masker (Koreaanse variant van N95) te dragen. Dit is vooral belangrijk voor ouderen en mensen met ademhalingsproblemen.