Reizen naar Zuid-Korea: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Korea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Zuid-Korea

Praktische info over reizen in Zuid-Korea
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Belgen en hun gezin die gedurende langere tijd in Zuid-Korea verblijven worden aanbevolen zich te registreren bij de ambassade, ook als dit verblijf slechts tijdelijk is en/of ze hun domicilie in België behouden. Reizigers die voor korte tijd afreizen naar Zuid-Korea voor vakantie of zaken kunnen hun reis zelf aankondigen via Travellers Online.

Noodgevallen

In geval van onvoorziene gebeurtenissen of (natuur)rampen worden reizigers aangeraden de aanwijzingen van de lokale overheden op te volgen. Zij worden tevens verzocht zo spoedig mogelijk met hun verwanten of naaste vrienden in België contact op te nemen en hen gerust te stellen

In geval van een consulaire noodsituatie kunnen Belgen contact opnemen met de Ambassade van België in Seoul op het nummer +82 10 3896 0381.

In 2014 lanceerde de Koreaanse overheid de Engelstalige “Emergency Ready App” voor buitenlanders. De applicatie kan verbinding maken met het noodnummer 119, bevat informatie en instructievideo’s over wat te doen in noodgevallen (zoals ongevallen en brand) en geeft de locatie aan van de dichtstbijzijnde schuilplaats (shelter), zoals ondergrondse parkeergarages, tunnels, metrostations, of kelders van hotels of openbare gebouwen.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten houden op geregelde tijdstippen civiele evacuatieoefeningen. Er klinken sirenes, het transport stopt en mensen in bepaalde gebieden worden gevraagd om zich bij opvangcentra aan te sluiten. Schuilplaatsen in Seoul zijn gemarkeerd met een speciaal symbool. Deelname van buitenlanders aan deze oefeningen is niet verplicht, maar tijdens oefeningen moet u alle instructies van de lokale autoriteiten volgen.

De Koreaanse overheid stelde tevens in het kader van de voorbereiding op een mogelijke evacuatie een “Emergency Procedures Manual for Foreigners” op in het Engels.

Documenten, valuta, communicatie 

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit is een visum niet vereist. Sinds 01 april 2023 zijn Belgische reizigers tijdelijk vrijgesteld van de verplichting om een ​​elektronische reistoestemming voor Korea (K-ETA) te verkrijgen. Meer informatie hier.

Rijbewijs

Een internationaal of Koreaans rijbewijs is noodzakelijk om in Zuid-Korea te mogen autorijden. Een internationaal rijbewijs kan enkel gebruikt worden in combinatie met het origineel Belgisch rijbewijs en paspoort, voor maximaal 1 jaar na aankomst in Korea, en binnen de geldigheidsdatum van het document. Een Europees of Belgisch rijbewijs kan niet gebruikt worden in Zuid-Korea zonder het internationale rijbewijs.

Belgen die in Korea verblijven, kunnen een Koreaans rijbewijs verkrijgen volgens de hier beschreven procedure. Een internationaal rijbewijs wordt niet aanvaard voor motorrijders.

Betaalmiddelen 

De munt in Korea is de won (KRW). Gelieve uw bankagentschap of wisselagent te raadplegen voor de wisselkoers. De US-dollar en de euro worden zonder problemen gewisseld ter plaatse.

Voor vertrek is het sterk aanbevolen uw bank te contacteren om na te gaan of uw bank- en/of kredietkaart werd geactiveerd voor gebruik in het buitenland en of de limiet voldoende hoog staat. Buitenlandse bankkaarten (Maestro) worden doorgaans aangenomen in grote hotels en grote warenhuizen. In kleinere winkels en in geldautomaten kan men met Maestro vaak niet terecht.

Kredietkaarten worden vrijwel overal aanvaard als betaalmiddel (inclusief in taxi’s en voor kleine bedragen). Sommige Belgische kredietkaarten werken echter niet in Korea omdat hun beveiliging (PIN-code) niet compatibel is met het Koreaans betalingssysteem waarbij geen PIN-code wordt gevraagd. Dit kan voor problemen zorgen voor uw eerste betalingen in Korea (bvb. in de taxi, bus of trein van de luchthaven), waardoor het aangeraden is om wat cash mee te nemen of af te halen in de luchthaven bij aankomst.

Bepaalde winkels rekenen een toeslag van 3% voor American Express aan. Geld afhalen met een buitenlandse kredietkaart blijkt moeilijker. Vooreerst moet uitgekeken worden naar een automaat met aanduiding “Global ATM”. Vervolgens moeten vaak verschillende banken worden afgegaan vooraleer een gevonden wordt die de kaart aanvaardt, sommige automaten hebben een limiet van 300.000 KRW per transactie andere banken hebben een hoger maximum. Op de lokale markten wordt cash betaald. Neem in geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering 

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering beperkt zou kunnen zijn tot een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met een volledige dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Gsm en communicatiefaciliteiten 

De mobiele telefoon en wifi-netwerken zijn van uitstekende kwaliteit in Zuid-Korea en de oplaadplaatsen zijn zeer talrijk, ook in het openbaar vervoer.

Met de meeste gsm’s is roaming in principe mogelijk, maar het is noodzakelijk om bij de provider (Proximus, Base, Orange ...) in België na te gaan of en met welke operator in Zuid-Korea er een akkoord is. Oudere telefoons zonder 3G die gekocht werden buiten Zuid-Korea werken meestal niet.

Huisdieren 

Reizigers die huisdieren wensen mee te brengen naar Zuid Korea dienen over de nodige documenten te beschikken:

  • Het paspoort of identificatiebewijs van het gechipte dier;
  • Gezondheidscertificaat (maximaal 30 dagen oud);
  • Inentingsbewijs tegen hondsdolheid (rabiës), met het resultaat van een antilichamentitertest, van 3 tot 24 maanden voor import.

Verdere informatie kan u terug vinden op de volgende link.

Een huisdier dient 1 dag in quarantaine door te brengen, maar hiervan kan worden afgezien als alle documenten in orde zijn.

Consulaire bijstand 

Belgen kunnen tijdens hun verblijf in Korea een beroep doen op de ambassade (noodnummer: +82 10 3896 0381) om consulaire bijstand te krijgen in noodsituaties, die door de wet zijn bepaald (klik op deze link voor meer details).

Reizigers met de dubbele nationaliteit (zowel de Belgische als de Zuid-Koreaanse) dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Zuid-Korea bevinden. 

Links 

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus... kan u terugvinden in Reis Wijs en op de pagina met bijkomende algemene reisinformatie.