Reizen naar Zuid-Soedan: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Soedan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Zuid-Soedan

Informatie over de algemene veiligheid in Zuid-Soedan
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidsniveau

Vanwege de aanhoudende zeer onzekere veiligheidssituatie worden alle reizen naar Zuid-Soedan formeel afgeraden, met inbegrip van de grensregio’s en de hoofdstad Juba.

Actualiteit

De internationale luchthaven van Juba is operationeel. Een snelle verslechtering van de veiligheidssituatie kan echter niet worden uitgesloten; in dat geval kan de internationale luchthaven worden gesloten of de toegang ertoe bemoeilijkt worden.

Wij raden dan ook alle Belgen af om naar Zuid-Soedan te reizen.

Als u ondanks dit negatieve advies toch beslist om naar Zuid-Soedan te gaan, gelieve u dan te registreren op de website Travellers Online en contact op te nemen met de bevoegde Belgische ambassade in Kampala via e-mail (kampala@diplobel.fed.be), of via telefoon (+256.414.349.559).

Als u ondanks dit negatieve advies toch beslist om voor een langere periode in Zuid-Soedan te blijven, dan is het ten stelligste aangeraden om uw verplaatsingen te beperken en ervoor te zorgen dat uw reisdocumenten in orde zijn. Blijf op de hoogte van de politieke ontwikkelingen en de veiligheidssituatie, en houdt de Belgische ambassade in Kampala op de hoogte van uw situatie.

De Belgische ambassade in Kampala heeft een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor noodgevallen en dient niet voor algemene inlichtingen. Gelieve te noteren dat de ambassade slechts zeer beperkte mogelijkheden heeft tot het verlenen van consulaire bijstand in Zuid-Soedan.

Aan alle personen die zich momenteel buiten Zuid-Soedan bevinden en overwegen om er terug te keren voor persoonlijke of professionele redenen, wordt aangeraden om hun terugkeer uit te stellen.

 

Algemene veiligheid 

De veiligheidssituatie in Zuid-Soedan is onvoorspelbaar en onzeker. In de hoofdstad Juba en omgeving is het momenteel relatief rustig. In verschillende delen van het land zijn er regelmatig meldingen van geweld tussen gemeenschappen. Sporadisch zijn er ook meldingen van gevechten tussen gewapende groepen. Vanwege de overvloed aan wapens in het land worden conflicten tussen mensen vaak op gewelddadige wijze beslecht. Ook veediefstallen zijn een bron van geweld.  

 

Politieke situatie

In 2018 werd er na 5 jaar van interne conflicten een vredesakkoord ondertekend, wat heeft geleid tot een aanzienlijke afname van geweld. De politieke en veiligheidssituatie blijft echter onstabiel. Zo is het aantal conflicten in Zuid-Soedan sinds begin 2023 opnieuw toegenomen, voornamelijk vanwege etnische en politieke spanningen, veediefstal en meningsverschillen over landrechten. Het risico op geweld blijft groot, ook in het vooruitzicht van de verkiezingen die eind 2024 zouden moeten plaatsvinden. Voortdurende conflicten en natuurrampen, waaronder zware overstromingen, zorgen voor een desastreuze humanitaire situatie in het hele land.


Grensgebied met Soedan

Sinds de onafhankelijkheid bestaat er een dispuut tussen Soedan en Zuid-Soedan over het gezag in het grensgebied, met name in Abyei.


Het recente gewapende conflict in Soedan heeft geleid tot de terugkeer van duizenden Zuid-Soedanezen en vluchtelingen vanuit Soedan naar Zuid-Soedan. Deze toestroom van mensen, samen met bestaande oude conflicten, veroorzaakt spanningen in het noorden van het land.

 

Criminaliteit

De slechte economische situatie leidt tot toenemende criminaliteit, ook in Juba. Gewelddadige diefstal en afpersing komen voor, ook overdag. In het hele land kunnen overvallen op de weg plaatsvinden. Buitenlanders zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminele activiteiten. Deze gebeuren vaak op plaatsen die door buitenlanders worden bezocht, zoals hotels, restaurants of supermarkten.