Reizen naar Zuid-Soedan: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Soedan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Zuid-Soedan

Informatie over de algemene veiligheid in Zuid-Soedan
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidsniveau

Vanwege de aanhoudende zeer onzekere veiligheidssituatie worden alle reizen naar Zuid-Soedan formeel afgeraden, met inbegrip van de grensregio’s en de hoofdstad Juba.

Actualiteit

De internationale luchthaven van Juba is operationeel. In geval de veiligheidssituatie sterk zou verslechteren, bestaat het risico dat de internationale luchthaven wordt gesloten en/of toegang ertoe wordt bemoeilijkt.

Wij raden alle dan ook Belgen af om naar Zuid-Soedan te reizen. Als u ondanks dit negatieve advies toch beslist u naar Zuid-Soedan te begeven, gelieve u in te schrijven op de website Travellers Online en contact op te nemen met de bevoegde Belgische ambassade in Kampala via e-mail (kampala@diplobel.fed.be), of via telefoon (+256.414.349.559).

Als u beslist om voor een langere periode in Zuid-Soedan te blijven, ondanks dit negatieve advies, dan is het ten stelligste aangeraden om uw verplaatsingen te beperken en ervoor te zorgen dat uw reisdocumenten in orde zijn. Blijf op de hoogte van de politieke ontwikkelingen en de veiligheidssituatie en houd de Belgische ambassade in Kampala op de hoogte van uw situatie.

De Belgische ambassade in Kampala heeft een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor Belgen die in nood verkeren en dient niet voor algemene inlichtingen. Gelieve te noteren dat de mogelijkheden tot het verlenen van consulaire bijstand door de ambassade zeer beperkt zijn.

Alle personen die overwegen om terug te keren naar Zuid-Soedan voor persoonlijke of professionele redenen, maar die zich momenteel niet in het land bevinden, wordt aangeraden om hun terugkeer uit te stellen.

 

Algemene veiligheid 

De veiligheidssituatie in Zuid-Soedan is onvoorspelbaar en onzeker. In de hoofdstad Juba en omgeving is het momenteel relatief rustig. In verschillende delen van het land zijn er regelmatig meldingen van geweld tussen gemeenschappen. Sporadisch zijn er ook meldingen van gevechten tussen gewapende groepen. Vanwege de overvloed aan wapens in het land worden conflicten tussen mensen vaak op gewelddadige wijze beslecht. Ook veediefstallen zijn een bron van geweld.  

 

Politieke situatie

In 2018 werd er na 5 jaar van interne conflicten een vredesakkoord ondertekend, wat heeft geleid tot een aanzienlijke afname van geweld. De politieke en veiligheidssituatie blijft echter onstabiel. Zo is het aantal conflicten in Zuid-Soedan sinds begin 2023 opnieuw toegenomen, voornamelijk vanwege etnische en politieke spanningen, veediefstal en meningsverschillen over landrechten. Het risico op geweld blijft groot, ook in het vooruitzicht van de verkiezingen die eind 2024 zouden moeten plaatsvinden. Voortdurende conflicten en natuurrampen, waaronder zware overstromingen, zorgen voor een desastreuze humanitaire situatie in het hele land.


Grensgebied met Soedan

Sinds de onafhankelijkheid bestaat er een dispuut tussen Soedan en Zuid-Soedan over het gezag in het grensgebied, met name in Abyei.


Het recente gewapende conflict in Soedan heeft geleid tot de terugkeer van duizenden Zuid-Soedanezen en vluchtelingen vanuit Soedan naar Zuid-Soedan. Deze toestroom van mensen, samen met bestaande oude conflicten, veroorzaakt spanningen in het noorden van het land.

 

Criminaliteit

De slechte economische situatie leidt tot toenemende criminaliteit, ook in Juba. Gewelddadige diefstal en afpersing komen voor, ook overdag. In het hele land kunnen overvallen op de weg plaatsvinden. Buitenlanders zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminele activiteiten. Deze gebeuren vaak op plaatsen die door buitenlanders worden bezocht, zoals hotels, restaurants of supermarkten.