Reizen naar Zuid-Soedan: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Soedan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Zuid-Soedan

Informatie over de algemene veiligheid in Zuid-Soedan
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidsniveau

Alle reizen naar Zuid-Soedan worden afgeraden.

De veiligheidssituatie in Zuid-Soedan is onvoorspelbaar en onzeker. In de hoofdstad Juba en omgeving is het momenteel relatief rustig, maar de situatie is gespannen. In verschillende delen van het land zijn er meldingen van geweld tussen gemeenschappen en van gevechten tussen gewapende groepen. Vanwege de overvloed aan wapens in het land worden conflicten vaak op gewelddadige wijze beslecht. Ook veediefstallen zijn een bron van geweld.  

De internationale luchthaven van Juba is operationeel. Een snelle verslechtering van de veiligheidssituatie kan echter niet worden uitgesloten; in dat geval kan de internationale luchthaven worden gesloten of de toegang ertoe bemoeilijkt worden.

Criminaliteit

De slechte economische situatie leidt tot toenemende criminaliteit, ook in Juba. Gewelddadige diefstal en afpersing komen voor, ook overdag. In het hele land kunnen overvallen op de weg plaatsvinden. Buitenlanders zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminele activiteiten. Deze gebeuren vaak op plaatsen die door buitenlanders worden bezocht, zoals hotels, restaurants of supermarkten. 

 

Grensgebied met Soedan

Sinds de onafhankelijkheid bestaat er een dispuut tussen Soedan en Zuid-Soedan over het gezag in het grensgebied, met name in Abyei.

Sinds de start van de oorlog in Soedan hebben al meer dan 1 miljoen mensen de grens overgestoken naar Zuid-Soedan. De oorlog heeft een negatieve impact op de situatie in Zuid-Soedan, zowel humanitair, economisch, politiek als qua veiligheid.

 

Wat te doen in geval van problemen? 

Als u ondanks het negatieve reisadvies toch beslist om naar Zuid-Soedan te gaan, gelieve uw reis dan te registreren op de website Travellers Online en contact op te nemen met de bevoegde Belgische ambassade in Kampala via e-mail (kampala@diplobel.fed.be), of via telefoon (+256.414.349.559).

Het is sterk aangeraden om uw verplaatsingen te beperken en ervoor te zorgen dat uw reisdocumenten in orde zijn. Blijf op de hoogte van de politieke ontwikkelingen en de veiligheidssituatie, en houdt de Belgische ambassade in Kampala op de hoogte van uw situatie.

De Belgische ambassade in Kampala heeft een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is: +256.772.704.400. Dit nummer is enkel voor noodgevallen en dient niet voor algemene inlichtingen. Gelieve te noteren dat de ambassade slechts zeer beperkte mogelijkheden heeft tot het verlenen van consulaire bijstand in Zuid-Soedan.