Reizen naar Zuid-Soedan: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Soedan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zuid-Soedan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zuid-Soedan
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Gezondheidszorg

De medische voorzieningen zijn minimaal in Zuid-Soedan, vooral buiten Juba. Als u ernstig ziek of gewond bent, kan medische repatriëring nodig zijn. Een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering is dus noodzakelijk om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.

Bijzondere gezondheidsrisico's, inentingen en vaccins

Consulteer ruim voor uw vertrek het gezondheidsadvies voor Zuid-Soedan van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en kijk na welke vaccinaties u nodig hebt. Neem uw vaccinatieboekje en een degelijke reisapotheek mee. 

 

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

Malaria

Malaria is endemisch in Zuid-Soedan. Het is ten stelligste aangeraden om onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, kan uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Insecten in Zuid-Soedan kunnen ook andere ziekten overdragen zoals dengue, leishmaniase en slaapziekte.

Gele koorts

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht om naar Zuid-Soedan te reizen.

Het Zuid-Soedanese ministerie van Volksgezondheid heeft in December 2023 gecommuniceerd over de uitbraak van gele koorts in Yambio, in de staat West-Equatoria: één bevestigd geval en verschillende verdachte gevallen die verder worden geanalyseerd.

Aids, hepatitis A en B 

Neem normale voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan hiv of aids te voorkomen. Vaccinatie tegen hepatitis A is aangeraden.