Reizen naar Zweden: Reisadvies

Reist u naar Zweden? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Zweden

Informatie over de algemene veiligheid in Zweden
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Terreurdreiging

Het (door de Zweedse veiligheidsdiensten vastgelegde) dreigingsniveau voor terroristische aanslagen is 4 op een schaal van 5 (= hoge dreiging). Het is aangeraden om u regelmatig te informeren over de veiligheidssituatie ter plaatse en altijd de aanwijzingen van de bevoegde diensten strikt op te volgen.

Criminaliteit 

Straatcriminaliteit komt ook voor in Zweden, vooral in de grote steden. Wij raden aan om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.

Het aantal gewelddadige incidenten tussen criminele bendes is vrij hoog en neemt toe.

Valse huuradvertenties appartementen

De Ambassade wordt regelmatig geïnformeerd over oplichting door verhuur van onbestaande appartementen. Als een bezoek ter plaatse niet mogelijk is, controleer dan de identiteit via het Zweedse equivalent van de witte gids: www.hitta.se of www.eniro.se. Het betaalde voorschot mag niet meer dan de huurprijs van 2 maanden bedragen en moet betaald worden op een bankrekening in Zweden. Betaal nooit een voorschot voordat u een contract heeft ontvangen, waarop het “personnummer” van de verhuurder (het Zweedse equivalent van het Belgische Rijksregisternummer) staat vermeld.

Nuttige telefoonnumers

Politie (noodgevallen): 112

Politie (tips over misdrijven): +46 10 568 70 00