Reizen naar Zweden: Reisadvies

Reist u naar Zweden? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Zweden

Informatie over de lokale wetgeving in Zweden.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van Zweden bent u, net als de Zweden zelf, onderworpen aan de Zweedse wetten.


Drugs

Drugsmokkel en drughandel worden in Zweden bijzonder streng bestraft. In Zweedse gevangenissen zitten telkens weer Belgen, die de regels ter zake duidelijk hadden onderschat en straffen van gemiddeld vier à tien jaar hebben opgelopen. De luchthavens en grensovergangen over land (in het bijzonder de grensovergang bij de brug tussen Denemarken en Zweden) worden constant gecontroleerd.


Alcohol

Het gebruik van alcohol door minderjarigen (jonger dan 18) is in Zweden verboden. Om alcoholische dranken te kopen (enkel mogelijk in speciale staatswinkels) moet men ten minste 20 jaar oud zijn en een identiteitsdocument kunnen voorleggen, dat dit bewijst.

Rijden onder invloed van alcohol wordt in Zweden streng bestraft. Het overschrijden van de toegelaten grens van 0.2 promille wordt nooit als een bagatel beschouwd, maar heeft het intrekken van het rijbewijs en soms gevangenisstraf tot gevolg.


Seksualiteit

Prostitutie bestaat in Zweden, zij het op zeer onopvallende schaal. Specifiek voor Zweden geldt een verbod op het kopen van seksuele diensten: strafbaar is met andere woorden de klant, niet de prostitué(e).

De Zweedse maatschappij is erg tolerant met betrekking tot LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

De politie in Zweden treedt streng op tegen seksuele misdrijven.


Fotografie

Op plaatsen in Zweden, waar het fotograferen niet is toegestaan, bv. sommige militaire installaties of musea, herinneren duidelijke borden aan het verbod.


Zeden en gewoonten

Het respect voor de fysieke onschendbaarheid van elke mens is in Zweden een belangrijk principe. Niemand mag tegen zijn/haar wil in worden aangeraakt. Ook het slaan of hardhandig aanpakken van kinderen, ook eigen kinderen, is wettelijk strafbaar en de wet hieromtrent wordt strikt toegepast (wet op verbod tegen lichamelijke straffen, waar gevangenisstraf op staat).