Reizen naar Zweden: Reisadvies

Reist u naar Zweden? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Zweden

Informatie over de lokale wetgeving in Zweden.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van Zweden bent u, net als de Zweden zelf, onderworpen aan de Zweedse wetten.


Drugs

Drugsmokkel en drughandel worden in Zweden bijzonder streng bestraft. De luchthavens en grensovergangen over land worden constant gecontroleerd.


Alcohol

Om alcoholische dranken te kopen (enkel mogelijk in “Systembolaget” winkels) moet men ten minste 20 jaar oud zijn.

Rijden onder invloed van alcohol wordt in Zweden streng bestraft. Het overschrijden van de toegelaten grens van 0.2 promille wordt nooit als een bagatel beschouwd, maar heeft het intrekken van het rijbewijs en soms gevangenisstraf tot gevolg.


Seksualiteit

Prostitutie bestaat in Zweden, zij het op zeer onopvallende schaal. Specifiek voor Zweden geldt een verbod op het kopen van seksuele diensten: strafbaar is met andere woorden de klant, niet de aanbieder.

De Zweedse maatschappij is erg tolerant met betrekking tot LGBTIQ+.


Fotografie

Op plaatsen in Zweden waar het fotograferen niet is toegestaan, bv. sommige militaire installaties of musea, herinneren duidelijke borden aan het verbod.


Zeden en gewoonten

Het respect voor de fysieke onschendbaarheid van elke mens is in Zweden een belangrijk principe. Niemand mag tegen zijn/haar wil in worden aangeraakt. Ook het slaan of hardhandig aanpakken van kinderen, ook eigen kinderen, is strafbaar en de wet hieromtrent wordt strikt toegepast (wet op verbod tegen lichamelijke straffen, waar gevangenisstraf op staat).