Reizen naar Zwitserland: Reisadvies

Reist u naar Zwitserland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Zwitserland

Informatie over gezondheid en hygiëne in Zwitserland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Hebt u geen zakdoek bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als u ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Medische verzorging

Ambulance: 144

Op deze website vindt u de adressen van de ziekenhuizen en artsen in Zwitserland.

 

Veiligheid water en voedsel

Over het algemeen, is het water in Zwitserland aan de kranen en fonteinen drinkbaar. Zoniet, wordt dit  aangeduid. 

 

Vaccinaties

Sinds een aantal jaren worden er meer en meer gevallen van  tekenencefalitis gemeld. Het Zwitserse federale ministerie van volksgezondheid heeft in februari 2019 de risicozones aangepast. Vaccinatie tegen tekenencefalitis is daarom aangeraden in heel Zwitserland, behalve in de kantons Genève en Ticino, voor alle personen zich aan teken blootstellen tijdens openluchtactiviteiten, in het bijzonder in bosrijke gebieden.

Meer informatie vindt u hier en op  de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.