Meryame Kitir investeert in lokale productie van vaccins in Senegal

  1. Laatst bijgewerkt op

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid, Meryame Kitir, doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze tijdens een werkbezoek aan Senegal bekend gemaakt. Kitir bezocht er gisteren een aantal initiatieven in het kader van de COVID-19-pandemie.

Minister Kitir is momenteel op werkbezoek in Senegal en bezocht er gisteren een aantal projecten in het kader van de covid-19 pandemie. In september schonk ons land nog 405.000 vaccindosissen tegen COVID-19 aan Senegal via COVAX. Minister Kitir wil nu verder gaan en versterkt haar samenwerking met Senegal om de lokale productie van vaccins te ondersteunen. Ze voorziet hiervoor 4 miljoen euro.

“Het delen van onze vaccins is belangrijk, maar we moeten ook structurele oplossingen nastreven die ervoor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk toegang kan krijgen tot een vaccin. Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse bevolking sneller toegang kan krijgen tot een vaccin,” zegt Kitir.

België werkt via haar ontwikkelingsagentschap Enabel al jaren met Senegal samen om er de toegang tot basis gezondheidszorg te verbeteren. Senegal heeft de afgelopen jaren belangrijke inspanningen geleverd om de gezondheidssector te verbeteren en maakte er een beleidsprioriteit van om de lokale farmaceutische sector te ontwikkelen. Het land verwacht dat het de komende jaren veel meer medicatie en vaccins zelf kan gaan produceren.

Minister Kitir maakt er al langer een strijdpunt van om de wereldwijde productiecapaciteit te vergroten. Zo bracht ze de Belgische publieke, private en academische sector eerder al samen om te bekijken hoe lokale productie mogelijk gemaakt kan worden.

“Ondanks de omvang van de covid-pandemie wordt de wereldwijde productiecapaciteit onvoldoende gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat kennis en expertise nog te weinig gedeeld wordt. Dit mag ons echter niet tegenhouden om alles te doen wat wél mogelijk is om lokale productie te versterken,” aldus Kitir.

Kitir is dan ook zeer tevreden dat BioNTech dinsdag aankondigde dat het een fabriek in Senegal zal financieren, bouwen en operationaliseren om haar productiecapaciteit van mRNA-vaccins op te starten. Eens er voldoende kwaliteitsgaranties zijn, zal de fabriek overgedragen worden aan het Institut Pasteur de Dakar. De bouw zal starten midden 2022. BioNTech schat dat het zo’n 50 miljoen vaccins zal kunnen produceren op jaarbasis. België ondersteunt dit initiatief.

“België stapt samen met andere Europese lidstaten mee in het verhaal. Zo zorgen we ervoor dat vaccins effectief geproduceerd zullen worden. Een fabriek bouwen alleen volstaat echter niet. Je hebt ook voldoende expertise nodig om ervoor te zorgen dat meer kwaliteitsvolle vaccins geproduceerd kunnen worden,” zegt Kitir. “Daarom zetten we ook samen met de Senegalese overheid in op de nodige opleiding en opportuniteiten om kennis uit te wisselen zodat zij de toename aan productie aankan. We zijn pas veilig als iedereen veilig is.”

De middelen zullen ingezet worden om de publieke sector in Senegal klaar te stomen voor meer lokale productie van onder meer COVID-19-vaccins. Maar ook andere medicatie en vaccins die enorm belangrijk zijn in het land - denk maar aan medicatie tegen AIDS of malaria – zullen opgenomen worden in de samenwerking.

“Op die manier investeren we in een betere gezondheidszorg voor de Senegalese bevolking,” zegt Kitir. “Dat is belangrijk, want hoe sneller iedereen gevaccineerd is én hoe beter voorbereid we allemaal zijn om te reageren op toekomstige epidemieën en zelfs pandemieën, hoe sneller iedereen – ook wij – veilig zullen zijn.”

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen