Meryame Kitir op werkbezoek in Burkina Faso en Senegal

  1. Laatst bijgewerkt op

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en grootstedelijk beleid, zal van 24 tot 26 oktober een bezoek brengen aan Burkina Faso en van 27 tot 30 oktober aan Senegal. Het werkbezoek staat voornamelijk in het teken van internationale klimaatactie. Minister Kitir zal onmoetingen hebben met centrale figuren uit beiden landen – nationale autoriteiten, ngo’s en humanitaire organisaties - die Kitir via constructieve partnerschappen wil ondersteunen.

Duurzame landbouw voor voedselzekerheid en klimaatadaptatie

In Burkina Faso zal de minister een aantal projecten bezoeken rond landbouw en voedselzekerheid. België steunt er momenteel al projecten, onder andere om verschraalde grond opnieuw vruchtbaar te maken en zo de lokale gemeenschappen opnieuw voedselzekerheid en perspectieven te bieden.

Minister Kitir zal er met jonge landbouwers, lokale leiders en influencers spreken over de best practices en uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt en mogelijke oplossingen voor lokale ontwikkeling en duurzaamheid, zoals agro-ecologie en bio-pesticiden. Ze zal ook een ontmoeting hebben met internationale partners zoals EU vertegenwoordigers en VN-agentschappen. Hier zal het externe luik van de Europese Green Deal worden besproken, maar ook het toekomstige Belgische klimaatactie voor de regio worden voorgesteld.

“In de Sahel worden mensen zeer zwaar getroffen door de klimaatverandering. Die zorgt voor serieuze voedselonzekerheid en conflict. Via onze acties, willen we dat de woestijn niet uitbreidt, dat bomen geplant worden, dat er weer water is om aan landbouw te doen,” zegt minister Kitir. “Daardoor boeken we dubbele winst: mensen in de Sahel kunnen zich beter verdedigen tegen klimaatverandering én we gaan ook écht de klimaatverandering tegen, iets wat belangrijk is voor iedereen – ook voor ons.”

Ook in Senegal zal Minister Kitir, in het kader van het Belgisch klimaatprogramma voor de regio, projecten bezoeken rond groene duurzaamheid, zoals herbebossing, milieubeheer en afvalverwerking, maar ook lokale ecosystemen zoals mangroves en het biosferisch reservaat van Sina Saloum.

“Tijdens de klimaatmars enkele weken geleden werd nog maar eens opgeroepen om meer te doen. De tijd om stil te zitten is voorbij. We moeten nú actie ondernemen willen we het tij nog keren,” zegt minister Kitir. “Ik kies ervoor om te investeren in het klimaat. De middelen voor internationale klimaatactie liggen nu 70% hoger dan tijdens de vorige legislatuur. Dat is nodig want de klimaatverandering stopt niet aan de grens. Er is maar 1 manier om de klimaatcrisis aan te pakken. En dat is samen. En wel nu.”

Verder zal ook een bezoek gebracht worden aan twee projecten in de gezondheidssector die België ondersteunt in het kader van de vaccinatie-campagne tegen COVID-19. Er zal daarbij bijzondere aandacht zijn voor inspanningen rond lokale en duurzame productie van vaccins. Senegal maakt er een prioriteit van om een lokale farmaceutische sector te ontwikkelen. Ten slotte zal de minister ook stilstaan bij het belang van tewerkstelling en sociale bescherming o.a. voor jongeren in Senegal. Ze zal er de Internationale Arbeidsorganisatie ontmoeten.

  1. Nieuwstype