Minister Alexander De Croo wil de slaapziekte in Congo uitroeien

  1. Laatst bijgewerkt op

Deze donderdag 30 januari 2020 - de eerste werelddag voor de strijd tegen verwaarloosde tropische ziekten - viert de Democratische Republiek Congo haar 3e nationale dag voor de strijd tegen de menselijke Afrikaanse trypanosomiase (HAT), ook wel bekend als de slaapziekte. "België geeft volle steun aan de uitroeiing van de slaapziekte in de DRC", zegt vicepremier en minister van Ontwikellingssamenwerking Alexander De Croo. Samen met eerste minister Sophie Wilmès brengt hij volgende week een bezoek aan DRC waarbij ook aandacht zal gaan naar de uitroeiing van de slaapziekte.

DRC is epicentrum

De slaapziekte is een verwaarloosde tropische ziekte die wordt veroorzaakt door de tseetseevlieg, die in een tiental Afrikaanse landen voorkomt, maar waarvan het epicentrum de DRC is met 85% van de gemelde gevallen. De slaapziekte blij er een groot probleem voor de volksgezondheid.

België en zijn partners zijn vastbesloten om de Democratische Republiek Congo te steunen in haar strijd om de ziekte uit te roeien. Zoals minister De Croo zegt: "Door onze krachten te bundelen zullen we erin slagen om HAT, dat vooral de meest achtergestelde bevolkingsgroepen treft, uit te roeien.”

Innovatieve samenwerking tussen België, ITM en de Gates Foundation

In 2017 heeft België, waarvan de expertise in de strijd tegen de slaapziekte wereldwijd wordt erkend, besloten zijn steun te versterken om de ziekte, die vooral de meest achtergestelde bevolkingsgroepen treft, uit te roeien.

In samenwerking met de Bill and Melinda Gates Foundation en het Congolese ministerie van Volksgezondheid is een innovatieve en multidimensionele aanpak ontwikkeld, gebaseerd op 4 componenten die door het ITM worden gecoördineerd. De aanpak omvat de ontwikkeling van een strategie om de ziekte uit te roeien, de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het opsporen/bevestigen van nieuwe gevallen, de ontwikkeling van nieuwe innovatieve behandelingen, de bestrijding van uitbraken van tseetseevliegen en een rigoureuze wetenschappelijke monitoring.

De Belgische investering in de strijd tegen die verwaarloosde tropische ziekte bedraagt bijna 36,5 miljoen euro over 9 jaar.

België heeft zijn steun aan het programma voor de bestrijding van de slaapziekte altijd beschouwd als een belangrijke prioriteit van zijn bilaterale samenwerking met de Democratische Republiek Congo. Daarom heeft de Belgische ontwikkelingssamenwerking zich sinds meer dan 20 jaar via verschillende kanalen voortdurend ingezet om te blijven investeren in de strijd tegen deze ziekte. Die steun werd geïmplementeerd via Enabel, het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, en via het ITM, het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, en heeft geresulteerd in zowel financiële als deskundige ondersteuning van het National HAT Control Programme (PNLTHA) dat wordt beheerd door het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

 

  1. Nieuwstype