Minister Kitir met Directeur-generaal WHO Dr. Tedros op werkbezoek aan tech hub voor vaccins in Zuid-Afrika

  1. Laatst bijgewerkt op

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid, Meryame Kitir, zal van 10 tot 13 februari een werkbezoek brengen aan Kaapstad, in Zuid-Afrika. Het bezoek staat in het teken van lokale productie van vaccins en zal doorgaan samen met Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook viroloog Marc van Ranst zal meereizen met minister Kitir. Minister Kitir wil zo het belang van internationale solidariteit én wetenschap benadrukken. Uitwisseling van kennis en wetenschap bewees immers cruciaal te zijn in de strijd tegen deze pandemie.

De delegatie zal de verschillende partners bezoeken van een tech transfer hub die, met Belgische steun, een patentloos vaccin tegen het coronavirus wil ontwikkelen. Een van de Zuid-Afrikaanse actoren in de hub, het biotechnologiebedrijf Afrigen, kondigde recent nog aan de formule gekraakt te hebben voor dergelijk vaccin.

“Iedereen weet intussen dat vaccineren de sleutel is. Hier, maar ook in de rest van de wereld,” aldus Minister Kitir. “Ik heb samen met de Wereldgezondheidsorganisatie sterk aan de kar getrokken om een formule te vinden voor een vaccin dat voor iedereen is. Dat is nu sneller gebeurd dan verwacht. Een belangrijke stap want zo zullen meer fabrieken wereldwijd vaccins gaan produceren. Méér en sneller vaccineren – wereldwijd – is in het belang van ons allemaal. Want we zijn pas veilig als iedereen veilig is.”

Ons land deelde naast dit initiatief zo’n 11 miljoen vaccins met kwetsbare landen – voornamelijk via COVAX. Minister Kitir erkent dat deze solidariteit belangrijk is om de acute noden te ledigen, maar er is tegelijk nood aan een duurzame oplossing op lange termijn.

De tech transfer hub in Kaapstad speelt in deze langetermijnvisie een centrale rol. Binnen deze incubator van kennis werkt Afrigen samen met Zuid-Afrikaans onderzoeksinstituut SAMRC en vaccinbecdrijf Biovac om mRNA-technologie te verwerven en verder te verspreiden naar ontwikkelingslanden.

De Belgische ontwikkelingssamenwerking steunt in Rwanda, Senegal en Zuid-Afrika de creatie van een lokale farmaceutische kennis- en productieketen. België investeerde 8 miljoen euro in de tech transfer hub van Kaapstad. Met de ontwikkeling en lokale productie van een eigen werkzaam vaccin kan ook de discussie over de mogelijke opschorting van intellectuele eigendomsrechten op vaccins worden beëindigd. Nu een eerste stap richting Afrikaanse vaccins is gezet, moet wel nog een hele reeks studies en testen worden gevoerd alvorens men kan produceren. Afrigen hoopt alvast om tegen einde 2022 de fase 1-studies te kunnen uitvoeren.

Naast de hub en Afrigen, zal Minister Kitir ook een bezoek brengen aan het Centrum voor Epidemische Respons en Innovatie (CERI). Maar bovenal wil ze de mensen ontmoeten die de vaccinatiecampagne een gezicht geven, zoals gezondheidswerkers in lokale vaccinatiecentra, slimme projecten die het vaccin naar afgelegen gemeenschappen brengen (zoals Vaxi-taxi) en uiteraard de mensen die gevaccineerd worden, waardoor we allen toch meer veilig zijn. 

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen