-
Laatst bijgewerkt op
Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir brengt van 23 tot 28 november een werkbezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC). Het bezoek richt zich op vrouwenrechten, gendergelijkheid en gendergerelateerd geweld. Ontmoetingen met Congolese vrouwen en lokale en internationale organisaties die zich bezig houden met deze thematieken staan centraal tijdens het bezoek.
De kracht van vrouwen
Gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen en meisjes is sinds lang een Belgische prioriteit. Het verbeteren en beschermen van vrouwenrechten, en in het bijzonder de strijd tegen gender-gerelateerd geweld, zijn belangrijke prioriteiten in het binnen- én buitenlands beleid van België. Zo draagt ons land aanzienlijk bij in de strijd tegen deze problematiek, onder meer via steun aan VN-organisaties, internationale en lokale ngo's en via het Belgisch Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking, Enabel.
Minister Kitir is er dan ook op gebrand deze thema's centraal te stellen tijdens haar bezoek aan de DRC. Deze werkreis naar de DRC vindt immers plaats tijdens de campagne "16 dagen activisme tegen gendergerelateerd geweld", die jaarlijks loopt van 25 november (Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen) tot 10 december (Internationale Dag van de mensenrechten) en die tot doel heeft geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en uit te bannen.
Kitir zal verschillende bezoeken doen samen met Winnie Byanyima, de uitvoerend directeur van UNAIDS. Ze zal verder voornamelijk projecten bezoeken die zich toeleggen op het ondersteunen van initiatieven die overlevers van seksueel geweld ondersteunen. Zo zal Kitir onder meer naar het oosten van het land reizen en een bezoek brengen aan het Panzi-ziekenhuis in Bukavu (Zuid-Kivu), waar Dr. Denis Mukwege en zijn team overlevenden van seksueel geweld verzorgen.
“Seksueel geweld - waar ook ter wereld - mogen we nooit tolereren. Wanneer je slachtoffer wordt van seksueel geweld, dan raakt dat aan je volledige identiteit. Dat is één van de ergste dingen die je kan overkomen,” zegt Kitir. “Als je lichaam dan nog eens als oorlogswapen in de strijd gegooid wordt – zoals hier in Congo het geval is – dan is het belangrijk dat acties opgezet worden zodat vrouwen kunnen herstellen en beschermd worden. Tijdens mijn bezoek wil samen met de Congolese vrouwen aan de slag gaan om actie te ondernemen die dit vreselijke onrecht tegen gaan.”
Mannen als bondgenoten
Naast de strijd tegen seksueel geweld staat ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen centraal tijdens het werkbezoek van minister Kitir aan de DRC. De COVID-19-pandemie heeft deze ongelijkheid wereldwijd alleen maar sterker gemaakt. Denk maar aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in besluitvormingsorganen, hun geringe deelname aan de formele economie, gendergerelateerd geweld of het feit dat steeds meer meisjes uitgehuwelijkt worden.
“We hebben nog een hele weg af te leggen om gelijkheid tussen mannen en vrouwen af te dwingen,” zegt Kitir. “Als we effectief meer gelijkheid willen nastreven, dan moeten we ervoor zorgen dat meer mannen onze bondgenoot worden. Samen met onze lokale en internationale partners op het terrein zullen we hierop inzetten. Want het is belangrijk dat we deze strijd samen voeren.”
- Nieuwstype
- Onderwerpen