Minister Philippe Goffin geeft stand van zaken over de repatriëring van Belgen die tijdelijk in Marokko verblijven

 1. Laatst bijgewerkt op

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag een stand van zaken over de evolutie in het dossier van Belgen die tijdelijk in Marokko verblijven.

 • “Ik kan bevestigen dat België zijn assistentie aan Belgen die tijdelijk in Marokko verblijven, zal kunnen verderzetten. Onze ambassade in Marokko heeft gisteren in die zin gecommuniceerd naar onze landgenoten daar.”
 • “Gisteren hadden we tegen 16u al 1500 aanvragen gekregen van landgenoten die willen terugkeren naar België. We zullen elk van die aanvragen bestuderen op basis van objectieve criteria die met de Marokkaanse autoriteiten zijn afgesproken”
 • “Ik wil de Marokkaanse autoriteiten dan ook bedanken dat ze ingestemd hebben met een uitzondering op de regel dat ook bipatride Marokkanen het land niet mochten verlaten. Deze uitzondering geldt enkel voor duidelijke humanitaire en sociale redenen en voor zij die enkel een kort verblijf in Marokko gepland hadden en gedomicilieerd zijn in België”
 • “De humanitaire redenen omvatten ernstige medische aandoeningen (met hoge gezondheidsrisico’s) waarvoor betrokkenen een (Belgisch of Marokkaans) medisch attest heeft. De ernstige sociale redenen betreffen de volgende: scheiding van het gezin (ouders en kinderen, vooral minderjarigen) als gevolg van een specifieke gebeurtenis (vb. Kinderen of ouders die op bezoek waren bij andere familieleden in Marokko en door de pandemie niet meer konden terugkeren); risico dat een langdurige afwezigheid leidt tot jobverlies of faillissement”
 • “Ik benadruk het feit dat de redenen goed gemotiveerd en gedocumenteerd moeten worden (werkgeversverklaring, medische attesten,…)”
 • “Al naargelang de aanvragen, zullen we, in perfecte coördinatie met de Marokkaanse autoriteiten, lijsten opstellen van de mensen die eventueel kunnen terugkeren. Zij zullen hiervoor een financiële bijdrage moeten betalen, zoals ook het geval was bij de andere repatriëringsvluchten”.
 • “Elke burger die binnen de repatriëringsvoorwaarden valt, zal kunnen terugkeren"
 • “In tegenstelling tot tal van leugenachtige insinuaties, heeft onze regering nooit een onderscheid gemaakt tussen Belgische onderdanen. De dubbele nationaliteit is onderworpen aan het internationaal recht dat bindend is voor allebei onze landen en dus voor ons allemaal”
 • “Ik ben dan ook zeer tevreden dat we binnenkort tot een oplossing zullen komen voor de vele families die zich zorgen maakten over een zieke ouder of een moeilijke sociale situatie”.

Bijkomende informatie:

Alle burgers die vanuit Marokko naar België zullen terugkeren, zullen een quarantaine van 14 dagen moeten respecteren.

Om de lijsten op te stellen die nodig zijn om dergelijke humanitaire evacuatie te organiseren, kunnen de betrokkenen hun coördinaten uiterlijk op 17 april per e-mail (rabat@diplobel.fed.be) doorgeven. De speciale vluchten zullen een paar dagen later plaatsvinden.

Iedereen die op die manier naar België terugvliegt, zal verplicht moeten bijdragen in de kosten van de operatie, zoals ook het geval was voor alle eerdere repatriëringsvluchten.

“We zijn bewust van het feit dat vele Belgen zich tegen hun wil nog steeds in het buitenland bevinden: ze kunnen nog steeds rekenen op onze steun, zo ook diegenen die dringende consulaire hulp nodig zouden kunnen hebben”, besluit de Minister.

Ze kunnen eveneens de Facebookgroep raadplegen #BelgenVoorElkaar #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander die advies en privéinitiatieven herneemt van de Belgen die permanent in het buitenland verblijven.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken blijft bereikbaar op het nummer +32 (0)2 501 4000 van 8u tot 20u in de weekdagen en van 10u tot 18u in het weekend en op feestdagen (Paasmaandag op 13/04). Ook kan men steeds via privéberichten terecht op de Facebookpagina Diplomatie.Belgium, en dit van zeven uur tot middernacht.

 

 1. Nieuwstype
 1. Landen
 1. Onderwerpen