Beyoncé, Chris Martin, Ed Sheeran, Pharrell Williams headliners op groots slotconcert #SheIsEqual in Johannesburg

Global Citizen Festival Mandela 100

Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams, Ed Sheeran en een hele reeks andere internationale en Afrikaanse artiesten zullen op 2 december tijdens een groots slotconcert in Johannesburg mee de internationale campagne #SheIsEqual afsluiten. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo die mee aan de basis ligt van #SheIsEqual en de campagne in juni in Brussel op gang trok, is ambitieus.  “Dit wordt de grootste campagne ooit ter ondersteuning van vrouwenrechten en van de Sustainable Development Goals.”

Alexander De Croo: “Met #SheIsEqual willen we 500 miljoen euro inzamelen om het leven van 20 miljoen meisjes en vrouwen te verbeteren. Ik ben vereerd dat nu ook internationale toppers als Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams en Ed Sheeran zich achter die doelstelling scharen. Met hun steun ben ik ervan overtuigd dat dit zal lukken.” 

Naast Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams en Ed Sheeran zullen ook JAY-Z, Cassper Nyovest, D'banj, Eddie Vedder, Femi Kuti, Sho Madjozi, Tiwa Savage, Usher, Wizkid optreden. Ook Oprah Winfrey, Naomi Campbell, Sir Bob Geldof, Gayle King en Forest Whitaker zakken af naar Johannesburg.

Erfenis Mandela eren
#SheIsEqual zal in Johannesburg onderdeel zijn van het Global Citizen Festival Mandela 100. “Dit groots slotconcert zal ook de nalatenschap van Nelson Mandela eren,” duidt Alexander De Croo. “Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Nelson Mandela werd geboren. Hij heeft zich zijn hele leven ingezet voor de verdediging van de mensenrechten en voor het ideaal van de vrije en democratische samenleving waarin alle mensen gelijke kansen krijgen. Mandela zei terecht dat als je de wereld wil veranderen, je vrouwen moet ondersteunen. Zijn erfenis inspireert een hele nieuwe generatie om wereldwijd meisjes en vrouwen meer kansen te geven en extreme armoede te bannen.

Bedoeling is om op het slotconcert in het FNB stadion in Johannesburg 100.000 global citizens te verzamelen die actie hebben ondernomen om de Sustainable Development Goals te ondersteunen. Mensen kunnen zich daarvoor vanaf 21 augustus aanmelden via de Global Citizen-app, via Facebook Messenger bot-search “Global Citizen” of via GlobalCitizen.org.za. Zoals bij andere Global Citizen-festivals zijn de tickets gratis voor wie actie onderneemt.

Lancering in Brussel
Begin juni lanceerde Alexander De Croo in Brussel de internationale campagne #SheIsEqual samen met de internationale ngo Global Citizen. De campagne krijgt ook de steun van de regering van Luxemburg, de Bill & Melinda Gates Foundation en Procter & Gamble. #SheIsEqual bouwt verder op de wereldwijde beweging #SheDecides die minister De Croo vorig jaar samen met zijn toenmalige Nederlandse collega Lilianne Ploumen op gang trok nadat de Amerikaanse president Trump de middelen schrapte van internationale organisaties en ngo’s die inzetten op vrouwenrechen via familieplanning.

Vicepremier Alexander De Croo zal samen met UNFPA Goodwill Ambassador Goedele Liekens naar Zuid-Afrika reizen om campagne te voeren voor vrouwenrechten en een slotoffensief te lanceren voor #SheIsEqual. Ook de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Amina J. Mohammed, de Ghanese president Nana Akufo-Addo, de Noorse premier Erna Solberg, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Dr. Tedros en het hoofd van het Wereldvoedselprogramma Ertharin Cousin zullen aanwezig zijn. 

 
Global Citizen Festival Mandela 100