Didier Reynders betreurt opschorting samenwerking Burundi met VN-Bureau voor Mensenrechten

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt de beslissing van de Burundese overheid om haar samenwerking met het Bureau van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten in Burundi op te schorten. Drie onafhankelijke VN-deskundigen die de situatie van de mensenrechten in Burundi onderzochten binnen het kader van de EINUB-missie (Enquête indépendante des Nations Unies sur le Burundi) werden in het land persona non grata verklaard. België betreurt ook het voornemen van de Burundese overheid om zich terug te trekken uit het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof.

Door deze maatregelen ondermijnt de Burundese regering de geloofwaardigheid van haar inzet voor de mensenrechten en de strijd tegen straffeloosheid.

Didier Reynders roept Burundi op om deze beslissingen te herzien, om met de Verenigde Naties samen te werken op het vlak van mensenrechten en om zijn optreden af te stemmen op resolutie 2303 (2016) van de VN-Veiligheidsraad en op de resolutie van de VN-Mensenrechtenraad van 27 september 2016.