Grote Belgische economische missie naar Texas, van 3 tot 11 december 2016: #BEmissionUSA

Mission to Texas

Een omvangrijke Belgische economische missie, geleid door HKH prinses Astrid, die ZM koning Filip vertegenwoordigt, gaat van 3 tot 11 december 2016 naar Texas.
 
240 deelnemers uit het bedrijfsleven, vergezeld van pers en de officiële delegatie zullen een bezoek brengen aan de steden Austin, Houston, San Antonio en College Station.
 
Liefst vijf ministers vergezellen de prinses op haar missie:

  • Dhr. Didier Reynders, federaal vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken.
  • Dhr. Geert Bourgeois, minister-president van Vlaanderen, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed
  • Dhr. Jean-Claude Marcourt, viceminister-president en minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitalisering in de Waalse Gewestregering en viceminister-president en minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Media van de Federatie Wallonië-Brussel
  • Dhr. Pieter De Crem, federaal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel
  • Mevr. Cécile Jodogne, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevoegd voor Buitenlandse Handel en Investeringen en minister van de Franse Gemeenschapscommissie belast met Ambtenarenzaken en Gezondheidsbeleid

De missie naar Texas bouwt verder op een lange traditie van Belgische handelsmissies naar de VS, en van de historische relaties tussen ons land en de Amerikaanse staat Texas. Zo reisde de allereerste Belgische handelsmissie in 1960 af naar de VS, onder leiding van de toenmalige prins Albert. Sindsdien is de VS een vaste waarde op de agenda van de Belgische economische missies. De laatste handelsmissie naar de VS dateert van juni 2013 (Californië).
 
Texas is van alle Amerikaanse staten de grootste exporteur naar België ($ 4,6 miljard in 2015). België is de 10e exportbestemming voor Texas, de tweede in Europa na Nederland. 58% van de export zijn chemicaliën, 8% petroleum- en steenkoolproducten, 6% computer- en elektronische apparatuur. De resterende 17% betreft diverse afgewerkte producten. België was in 2015 de 25e importbestemming voor Texas. Texas importeerde in ’14 voor $ 1,6 miljard van België en had dus een handelsoverschot van ca. $3 miljard met België, een voortzetting van de trend van de voorbije jaren.
 
In totaal schreven 98 Belgische bedrijven zich in voor de economische missie. Ze zullen deelnemen aan  verschillende sectorale conferenties, seminaries, officiële vergaderingen, netwerkevents en culturele evenementen die de vijf hoofdorganisatoren voor hen hebben klaarstaan. De economische missie spitst zich toe op enkele sectoren waarin Belgische bedrijven expertise van wereldklasse kunnen leveren. De logistieke sector krijgt een prominente plaats op de agenda, maar ook de medische technologie, biofarma, petrochemie en toerisme worden uitvoerig belicht in een zeer divers programma dat tot stand kwam in nauwe samenwerking tussen de drie gewestelijke exportagentschappen (FIT, AWEX en BI&E), het Agentschap voor Buitenlandse Handel en de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
 
Het aantrekken van Amerikaanse investeringen naar België is één van de voornaamste doelstellingen van de missie. Meer dan 40 ondernemingen uit Texas hebben nu reeds vestigingen in België. Tot de bekendste behoren de petroleumbedrijven Exxon, Chevron, Conoco Phillips, de IT bedrijven Dell en Texas Instruments, Kimberly-Clark, en Lennox (verwarming en airconditioning). Tot de Belgische investeerders in Texas behoren o.a. Katoen Natie, Lhoist, Solvay, Barco en Exmar.
 
De economische missie gaat van start in Austin, de hoofdstad van Texas. Deze stad profileert zich als een start-up hub en creatieve groeipool. De handelsdelegatie zal er een bezoek brengen aan de hoofdzetel van ICT-gigant Dell EMC. Barco grijpt dan weer het bezoek aan om de samenwerking met Cinemark, één van de grootste cinemaketens in de VS, te lauweren.
 
Na een korte zijsprong via San Antonio, met het mythische Alamo, doet de missie College Station aan, de thuisbasis van de grootste universiteit in Texas, Texas A&M University. Sinds een tiental jaren is Texas A&M University een van de technologische partners van AWEX, met samenwerking rond commercialisatie van technologie. Het bezoek is ook een uitgelezen moment om hulde te brengen aan de Texas A&M alumni die meestreden tijdens de Slag van de Ardennen.  
 
De havenstad Houston is de laatste halte voor de handelsmissie. De banden tussen de havens van Houston en Antwerpen zijn intens. De twee grootste petrochemische clusters ter wereld sloegen de handen in elkaar om deze samenwerking in de kijker te zetten tijdens een ontbijtseminarie. De missie wordt afgesloten met bezoeken aan het Lyndon Johnson Space Center en de lokale vestigingen van Katoen Natie en Solvay. 
 
Meer info over de Belgische economische missie vindt u op www.belgianeconomicmission.be of op Twitter met de hashtag #BEmissionUSA.