EU gaf in 2015 17,6 miljard klimaathulp aan Zuiden

De Europese Unie laat weten dat het vorig jaar het budget voor klimaathulp aan ontwikkelingslanden heeft opgetrokken tot 17,6 miljard euro. Tegen 2020 wil een coalitie van rijke landen jaarlijks 100 miljard dollar opzijzetten voor de klimaatinspanningen in armere landen. Van 7 tot 18 november vindt in Marrakech een VN-klimaatconferentie plaats die zal gaan over de implementatie van het klimaatakkoord van Parijs. Tegelijk laat de Europese Commissie ook weten dat 66,5 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt om de gevolgen van El Niño in de Hoorn van Afrika aan te pakken. 

De Europese Unie, de Europese Investeringsbank en de lidstaten hebben vorig jaar samen 17,6 miljard euro aan klimaathulp opzijgezet voor ontwikkelingslanden, wat een verhoging van meer dan 20 procent is in vergelijking met het jaar voordien. Die verhoging toont dat de EU meer dan zijn bijdrage wil leveren in de doelstelling van een coalitie van rijke landen die tegen 2020 jaarlijks 100 miljard dollar bij elkaar willen sprokkelen om ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun strijd tegen de opwarming van het klimaat, zo klinkt het.

“Ondanks aanzienlijke budgettaire beperkingen heeft Europa zijn generositeit getoond”, aldus Klimaatcommissaris Arias Cañete. “De Europese bijdrage voor klimaatfinanciering is in 2015 met meer dan 20 procent gestegen.” Ook volgens Pierre Moscovici, commissaris van Economie en Financiën, zijn het cijfers om trots op te zijn: “Deze cijfers bewijzen nog maar eens dat het de EU menens is inzake klimaatfinanciering. In de toekomst willen we bovenop dat overheidsgeld graag ook meer privaat geld mobiliseren om klimaatinspanningen te financieren.”

De EU is goed voor ongeveer een derde van de overheidscenten die ontwikkelingslanden ter beschikking krijgen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Tijdens de periode 2014-2020 zal ongeveer 20 procent van het totale EU-budget besteed worden aan klimaat-gerelateerde acties en projecten. Vanaf vandaag vindt in Marrakech een VN-klimaattop plaats waar afspraken moeten worden gemaakt rond de implementatie van het Klimaatakkoord van Parijs en waar ook een betere toegang voor ontwikkelingslanden tot financiële middelen voor klimaatinspanningen op tafel ligt.

Tegelijk kondigde Europa ook aan dat het via vier nieuwe projecten ter waarde van 66,5 miljoen euro zijn steentje wil bijdragen om de gevolgen van weersfenomeen El Niño in de Hoorn van Afrika verder in te dijken. Het gaat om vier landen die het ergst getroffen zijn door droogte en overstromingen met ernstige hongerepidemies tot gevolg: Ethiopië (22,5 miljoen euro), Somalië (8 miljoen euro), Zuid-Soedan (28 miljoen euro) en Soedan (8 miljoen euro). Deze ondersteuning komt bovenop de 370 miljoen euro die Europa sinds december vorig jaar al opzij had gezet voor noodhulp in de Hoorn van Afrika. 

Bron: VILT.be
Foto: © CAFOD