Didier Reynders herhaalt steun aan Verdrag voor alomvattend verbod op kernproeven

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat het mandaat van Lassina Zerbo is verlengd. Zerbo is uitvoerend secretaris van de Verdragsorganisatie voor een alomvattend verbod op kernproeven (CTBTO). Tijdens een ontmoeting met Zerbo op 3 november sprak de minister opnieuw zijn steun uit voor het Verdrag voor een alomvattend verbod op kernproeven (Algeheel Kernstopverdrag).
 
Dat acht landen het verdrag nog niet hebben bekrachtigd, blijft de grootste uitdaging. Intussen kan het niet in werking treden. Het verdrag moet voor alle landen onomkeerbaar en juridisch afdwingbaar worden om tot een volledig verbod op kernproeven te komen. België steunt al 20 jaar de doelstellingen van het Algeheel Kernstopverdrag. Het is essentieel dat die acht landen snel het verdrag goedkeuren. Kernproeven worden nu al als illegaal beschouwd en alleen Noord-Korea voerde in de 21ste eeuw kernproeven uit. Deze norm, die maar door één land wordt geschonden, zet een rem op de verspreiding van kernwapens en op de ontwikkeling van nieuwe soorten meer geavanceerde wapens.
 
België zal zich blijven inzetten voor de inwerkingtreding van het Algeheel Kernstopverdrag. Dat zou een grote stap zijn naar een wereld zonder kernwapens, overeenkomstig het Non-Proliferatieverdrag. Ons land is tevreden met de verwezenlijkingen van de CTBTO in Wenen. Een wereldwijd netwerk van meetstations stuurt gegevens naar een internationaal datacenter. Op die manier kunnen eventuele kernproeven met een grotere zekerheid worden opgespoord.