Wapenstilstand: Didier Reynders veroordeelt gebruik van chemische wapens in Syrië

Aan de vooravond van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog drukt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn bezorgdheid uit over de sluipende terugkeer van chemische oorlogvoering. Het gebruik van chemische wapens is een overtreding van het internationale recht en het is in strijd met de basisnormen van de mensheid. Het voornemen van de internationale gemeenschap om de fouten uit het verleden niet te herhalen werd vorig jaar nog krachtig bevestigd in de Verklaring van Ieper, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het eerste grootschalige gebruik van chemische wapens.
 
Didier Reynders veroordeelt het gebruik van chemische wapens in Syrië, zoals recent opnieuw bevestigd werd in het vierde rapport van het Gezamenlijke Onderzoekmechanisme van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Het is schokkend vast te stellen dat een land dat lid is van het Chemische Wapenverdrag gebruik maakt van dit mensonterende wapen. Dat gebeurde niet meer sinds het verdrag in 1997 in werking trad. Syrië moet ter verantwoording geroepen worden volgens de regels van het verdrag. Door chemische wapens te gebruiken schendt het land ook de VN-Veiligheidsraadresolutie 2118 (2013). Een krachtig en verenigd optreden van de internationale gemeenschap is nodig om de internationale norm tegen chemische wapens te herstellen en om straffeloosheid te voorkomen.
 
Didier Reynders roept alle Syrische partijen op om te stoppen met elk verder gebruik van chemische wapens. De Syrische overheid moet aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens ook volledige duidelijkheid verschaffen over haar chemische wapenprogramma.