20 jaar verdrag voor verbod op antipersoonsmijnen

Het Verdrag inzake het verbod op antipersoonsmijnen viert zijn 20-jarig bestaan. De ondertekening van het verdrag startte op 3 en 4 december 1997 in de Canadese hoofdstad Ottawa. België was pionier in de strijd tegen mijnen. Het was in 1995 het eerste land ter wereld dat een wetgeving voor een verbod op antipersoonsmijnen goedkeurde. In juni 1997 volgde met de Verklaring van Brussel een belangrijke stap in het ondertekenings- en aannemingsproces van het Verdrag van Ottawa.

20 jaar later neemt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders deel aan de viering van het succes van het verdrag. België blijft actief in de strijd tegen landmijnen, in de hulp aan slachtoffers en in de bewustmaking over de risico’s. Dit jaar maakte ons land daarvoor bijna 800.000 euro vrij. Met de steun van de speciale gezanten van het verdrag, prinses Astrid en prins Mired van Jordanië, blijft België campagne voeren om het verdrag universeel te maken. Momenteel hebben 162 landen het verdrag ondertekend. Bijstand aan slachtoffers, aan hun familie en hun omgeving is nog altijd een prioriteit.

Toch blijven mijnen slachtoffers maken. De minister veroordeelt nog altijd het gebruik van antipersoonsmijnen. Hij hoopt dat deze onmenselijke tuigen tegen 2025 de wereld uit zijn zodat ze geen nieuwe slachtoffers meer maken.

Vanavond zullen Didier Reynders en prinses Astrid samen met Handicap International deelnemen aan de herdenkingsactiviteiten rond het verdrag. De ngo organiseert een diner om geld in te zamelen. Tegelijkertijd viert de organisatie 35 jaar werk voor personen met een handicap en 20 jaar Nobelprijs voor de Vrede als medeoprichter van de campagne die tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa leidde.

Het Verdrag van Ottawa toont dat een multilaterale aanpak met concrete resultaten bijdraagt tot stabiliteit, veiligheid en vrede. Met die overtuiging voert België campagne voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, met als slogan 'Consensus Smeden, Bouwen aan Vrede'.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.