Alexander De Croo neemt actieve rol op tijdens European Development Days

European Development Days

Morgen en overmorgen lopen in Brussel de European Development Days, het belangrijkste Europese forum over internationale ontwikkeling. Tijdens deze editie van de European Development Days gaat veel aandacht naar de betrokkenheid van de privésector en het belang van digitalisering als hefboom voor ontwikkeling, thema’s die ook een centrale plaats innemen in het Belgisch internationaal ontwikkelingsbeleid. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo neemt tijdens de European Development Days dan ook een actieve rol op.
 
Vandaag is er aan de vooravond van de European Development Days (EDD’s) een outreach event in Flagey in Elsene met een 800-tal aanwezigen, in aanwezigheid van Koningin Mathilde. Het event richt zich op jongeren en de vraag hoe zij kunnen bijdragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s). VN-goodwillambassadeur Ozark Henry treedt er op en Alexander De Croo zal er een gesprek modereren met 5 internationale SDG Advocates: Leymah Gbowee (Director, Gbowee Peace Foundation en gewezen Nobelprijswinnaar voor de Vrede), Jeffrey Sachs (Columbia University), Alaa Murabit (The Voice of Libyan Women), Paul Polman (CEO Unilever) en Muhammad Yunus (founder Grameen Bank Bangladesh en gewezen Nobelprijswinnaar voor de Vrede). De Noorse Premier Solberg sluit de avond af.

 
Betrokkenheid privésector bij internationale ontwikkeling

Op woensdagochtend organiseert minister De Croo samen met SDG Advocate en Unilever-CEO Paul Polman een CEO-ontbijt over de SDG’s. Minister De Croo en Paul Polman gaan in gesprek met een 20-tal CEO’s over de vraag wat de SDG’s voor hen betekenen en hoe zij er in hun bedrijf concreet werk van maken.  Aansluitend volgt op de openingsplechtigheid van de EDD’s de ondertekening van de nieuwe European Consensus on Development. Dat zijn de algemene krachtlijnen van het Europese ontwikkelingsbeleid voor de volgende jaren. België drong erop onder meer op aan om ook in het Europees beleid meer aandacht te geven aan het belang van duurzame en inclusieve economische groei, een belangrijke pijler van het Belgisch ontwikkelingsbeleid.
 
Later op woensdag zal Alexander De Croo focussen op de belangrijke rol die digitalisering speelt als hefboom voor ontwikkeling. Zo spreekt hij ’s namiddags het slotwoord uit op het High-Level Panel ‘Digitalisation’ waaraan onder meer Europees Commissaris Andrus Ansip deelneemt. Minister De Croo zal ook het panel ‘Bridging the Digital Divide in Africa’ modereren. 

 
Verenigde Naties

Donderdag ontvangt Alexander De Croo vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Amina Mohammed op het Egmontpaleis voor een bilateraal onderhoud. Amina Mohammed was als Speciaal Adviseur voor Secretaris-Generaal Ban Ki-moon één van de stuwende krachten achter het opstellen van de Sustainable Development Goals. Minister De Croo en vice-secretaris-generaal Mohammed zullen onder meer spreken over de hervorming van de Verenigde Naties, klimaatverandering en de eerste Belgische rapportering over de SDG’s die in juli op de agenda staat.
 
Donderdag spreekt Alexander De Croo onder meer tijdens het panel Youth Empowerment & Family Planning, mede-georganiseerd door de internationale ngo International Planned Parenthood Federation (IPPF). Het thema van het panel ligt in het verlengde van het She Decides-initiatief dat inzet op het versterken van de seksuele en reproductieve rechten en gezondheid van meisjes en vrouwen.
 
Klik hier voor meer info en het volledig programma van de European Development Days.