Alexander De Croo stelt in New York MolenGeek aan de wereld voor

Vicepremier Alexander De Croo stelt vandaag in New York bij de Verenigde Naties MolenGeek voor aan de rest van de wereld. MolenGeek is een Molenbeekse tech-incubator die zich specifiek richt op jongeren. Ze kunnen er hun digitale vaardigheden versterken, leren coderen en proeven van digitaal ondernemerschap. “Het is een mooi voorbeeld van hoe we kwetsbare jongeren kunnen klaarstomen om hun weg te vinden in de digitale economie.”
 
Alexander De Croo: “Met MolenGeek tonen we de wereld een ander Molenbeek. Een Molenbeek dat vooruit wil, Molenbeekse jongeren met doorzettingsvermogen en ondernemerszin. Maar bovenal is MolenGeek een goed voorbeeld van hoe we jongeren een positief toekomstperspectief aanreiken in een wereld die steeds sneller en digitaler wordt. Dit is een succesverhaal dat de wereld moet kennen.”
 
MolenGeek werd twee jaar geleden opgericht door vijf jonge ondernemers. De vereniging is actief rond digitaal ondernemerschap en technologie. Ouassari Ibrahim, één van de oprichters van MolenGeek, werd geboren in Molenbeek. Na het verlaten van school op 13-jarige leeftijd ontdekte hij als 20-jarige technologie. Sindsdien staat hij aan het hoofd van vier bedrijven in de IT-sector. Oussari wil de kansen die hij kreeg aan andere jongeren doorgeven.
 
MolenGeek biedt een brede waaier van activiteiten aan waarbij jongeren in contact komen met digitaal ondernemerschap, hun eigen digitale vaardigheden ontwikkelen en hun ondernemerszin kunnen aanscherpen.  Vicepremier Alexander De Croo ondersteunt vanuit de Belgische Digitale Agenda de werking van de organisatie met 500.000 euro.

Op basis van de positieve ervaringen met MolenGeek werd het Digital Belgium Skills Fund uitgewerkt. Het fonds van 18 miljoen euro financiert projecten die inzetten op het versterken van digitale vaardigheden bij kwetsbare groepen. Een eerste financieringsronde opende in mei, waarbij 41 projecten werden geselecteerd door een onafhankelijke jury, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting.
 
Tech4SDGs
De voorstelling van MolenGeek vond plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Samen met co-organisator Oeganda wilde België het belang van technologie en digitale vaardigheden voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen benadrukken. De uitwisseling van best practices en inzichten in succesfactoren moet leiden tot een beter begrip van de rol van technologie in ontwikkeling.  
 
Alexander De Croo: “België wil internationaal een pionier zijn op het vlak van het inzetten van digitale technologieën en big data voor het ontwikkelingsbeleid. Alleen wanneer we sterker inzetten op technologie kunnen we de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen waar maken. Denk aan het digitaliseren van geboorteregistraties, het inzetten van big data voor het aanbieden van familieplanningdiensten of het inzetten van sms-info om de productiviteit van landbouwers te verhogen.”