B-FAST: gezamenlijke oefening met buitenlandse collega’s

B-FAST: gezamenlijke oefening met buitenlandse collega’s

Van 22 tot 26 maart 2017 nam B-FAST deel aan een internationale oefening inzake rampenbestrijding. Dit initiatief, EU RICHTER gedoopt, werd meegefinancierd door de Europese Commissie en is een eerste dergelijke grootschalige oefening buiten continentaal Europa. Maar niet helemaal buiten de Europese Unie. In de Antillen bestaan nog overzeese gebieden van diverse Europese landen (Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk). Het doel van deze oefening was de hulpverleningsketen van de Antillen uit te testen in samenwerking met het Europese Mechanisme voor Civiele Bescherming en dit in de context van een plotselinge natuurramp (aardbeving, tsunami, enz.). Dit scenario impliceert onder meer onmiddellijke noodhulpverlening, de kerntaak van B-FAST.

Met zijn ervaren Urban Search and Rescue (USAR)-team nam B-FAST deel aan een aardbevingssimulatieoefening in Guadeloupe. Samen met Antilliaanse en Franse collega’s werden diverse technieken inzake opsporing en berging geoefend, o.a. redding op touwen (rope rescue) en markering. Naast USAR-technieken werd ook de onderlinge coördinatie tussen de teams getest. 

De hulpoperatie in Haïti (2010) is het meest gekende wapenfeit van het B-FAST USAR-team, die in datzelfde jaar volgens de INSARAG normen een classificatie als Medium Team verwierf en dit internationale kwaliteitslabel in 2015 met succes verlengde. De USAR-specialisten worden geselecteerd uit kandidaten bij de brandweer en de eenheden van de civiele bescherming.

Foto's vindt u hier: https://www.flickr.com/photos/belgiummfa/albums/72157682060460936

 
B-FAST: gezamenlijke oefening met buitenlandse collega’s

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.