België in wereldwijde alliantie tegen handel in goederen voor doodstraf en foltering

In de marge van de opening van de 72e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag deel aan een evenement waarop de wereldwijde alliantie werd gelanceerd die een einde wil maken aan de handel in goederen die gebruikt worden voor de doodstraf en voor foltering.

De alliantie  zal andere landen aanmoedigen om het voorbeeld te volgen van de vooruitstrevende EU-regelgeving. Deze regelgeving voorziet in een verbod op handel in goederen die kunnen worden gebruikt voor de doodstraf en foltering. Ze legt ook exportcontroles op van goederen die daarvoor kunnen worden gebruikt.
 
België speelt een voortrekkersrol in de afschaffing van de doodstraf. De minister heeft dus meteen besloten om de steun van ons land te geven aan dit initiatief van Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

Dider Reynders kondigde ook aan dat het Zevende Wereldcongres tegen de Doodstraf eind februari 2019 in Brussel zal plaatsvinden.