België pleit op Syriëconferentie voor einde straffeloosheid

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft tijdens de Syriëconferentie ‘Supporting Syria and the Region’ in Brussel namens België een pleidooi gehouden om straffeloosheid aan te pakken. Deze oproep kwam daags na de berichten over een nieuwe gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib. België blijft Syrië en de buurlanden ook humanitair steunen. Sinds vorig jaar maakte België al 143 miljoen euro humanitaire hulp vrij, quasi het dubbele waarvoor ons land zich engageerde.

Alexander De Croo: “De weerzinwekkende gifgasaanval in de provincie Idlib is het zoveelste bewijs dat sommige partijen in het conflict nog steeds geloven in militaire oplossingen. Ze vergissen zich, maar hoeveel mensenlevens moeten er nog verloren gaan voordat zij zelf tot deze conclusie komen?”
 
“Op dagelijkse basis zien we flagrante schendingen van het staakt-het-vuren. Dit moet stoppen. Daarom moet dringend een effectief controlemechanisme worden opgezet om ervoor te zorgen dat zij die het staakt-het-vuren schenden verantwoording afleggen voor hun daden.”
 
De gifgasaanval van gisteren en de recente verslagen van de VN-onderzoekscommissie tonen eens te meer de noodzaak om straffeloosheid te bestrijden. Dat is de reden waarom België vorig jaar in december de VN-resolutie heeft gesteund voor het opzetten van een mechanisme dat het bewijs van deze afschuwelijke misdaden verzamelt. Het is essentieel dat dit mechanisme zo spoedig mogelijk wordt opgezet.

 
Verdubbeling humanitair engagement

België blijft zich intussen humanitair engageren voor de Syrische buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. De gastvrijheid van deze landen moet worden geprezen. De oorlog in Syrië heeft een enorme druk op hun bevolking gezet. Sinds vorig jaar maakt België 143 miljoen euro humanitaire hulp vrij voor Syrië en de buurlanden, quasi het dubbele waarvoor ons land zich engageerde.
 
Alexander De Croo: “Tijdens de Syriëconferentie in Londen vorig jaar engageerde België zich voor 75 miljoen euro aan humanitaire hulp voor de Syrische crisis. Dit engagement werd ruim overschreden. In plaats van de toegezegde 75 miljoen euro werd in 2016 en 2017 al 143 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt voor Syrië en de buurlanden.”
 
Minister De Croo besloot zijn tussenkomst met een woord van dank aan Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini en Speciaal Gezant Staffan de Mistura voor hun onvermoeibare inspanningen om de strijdende partijen bij elkaar te brengen. “We begrijpen ook hoe moeilijk het is voor de oppositie om de toekomst van Syrië te bespreken met leden van het Assad-regime, maar er is geen alternatief voor het Genève-proces,” besloot minister De Croo.

Lees  hier (PDF, 294.92 KB) de toespraak van minister De Croo (in het Engels).