België schort steun aan Palestijnse scholen op

Als reactie op een aantal persartikels die de laatste dagen verschenen, lichten vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo het Belgische beleid voor de steun aan scholen in de Palestijnen gebieden toe.

In 2012-2013 heeft België de bouw van een Palestijnse school in het zuiden van Hebron ondersteund. Wanneer de school in 2013 aan de lokale gemeenschap werd overgedragen, droeg ze de naam ‘Beit Awwa Basic Girls school’. Later werd de naam gewijzigd, waardoor de school ‘Dalal Mughrabi Elementary school’ werd genoemd. De Belgische regering was niet op de hoogte van deze naamswijziging.

De ministers Reynders en De Croo vinden deze naamsverandering onaanvaardbaar. Dalal Mughrabi was een Palestijnse terroriste die in 1978 een terroristische aanval tegen Israël leidde. Daarbij werden 38 burgers, onder wie 13 kinderen, gedood.

De Belgische regering veroordeelt ondubbelzinnig elke verheerlijking van terroristische aanslagen. België zal niet toelaten dat het op welke manier dan ook met namen van terroristen wordt vereenzelvigd.

Ons land heeft over deze zaak onmiddellijk contact opgenomen met de Palestijnse Autoriteit en wacht op een formele reactie.

Intussen heeft België twee projecten voor de bouw van Palestijnse scholen - voor een bedrag van 3,3 miljoen euro - opgeschort.

België is al geruime tijd een belangrijke partner van het Palestijnse strategische onderwijsplan. Ons land zet daarbij in op respect voor mensenrechten, menselijke waardigheid en tolerantie. Die principes moeten worden weerspiegeld in de curricula van scholen die door de Belgische belastingbetaler worden gefinancierd, en in de namen en de logo’s van die scholen.