België zet in Benin samenwerking op met UNICEF en UNFPA voor aanpak kindhuwelijken en seksuele uitbuiting

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekende vandaag in Benin twee programma’s rond het bevorderen van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. België gaat met UNICEF samenwerken in de strijd tegen kindhuwelijken. Het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) zal met steun van ons land een informatieproject opzetten voor jongeren en vrouwen over seksuele opvoeding en seksueel geweld. Minister De Croo maakte ook bekend dat België de volgende vier jaar in totaal 60 miljoen euro uittrekt voor het werk van UNICEF en 36 miljoen euro voor UNFPA.
 
In Benin zal UNFPA met Belgische middelen het project ‘Learning about living in Benin’ opzetten. Doel is om via een e-learning platform, dat ook via mobiele telefoon toegankelijk is, jongeren te informeren en seksueel geweld tegen meisjes tegen te gaan. Ons land maakt hiervoor 1,5 miljoen euro vrij.
 
België zal ook de strijd van UNICEF tegen kindhuwelijken in Benin ondersteunen met 1,170 miljoen euro. Het programma Lutte contre le mariage des enfants au Benin wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren een betere toegang hebben tot justitie en beter beschermd zijn tegen geweld en seksuele uitbuiting.
 
In Benin huwt 35% van de meisjes voor hun achttiende verjaardag, bijna twee op tien meisjes hebben hun eerste kind voor hun vijftiende.
 
Alexander De Croo: “Meisjes die jong moeten trouwen en moeder worden, missen heel wat kansen. Ze moeten te vroeg de schoolbanken verlaten en zijn de rest van hun leven afhankelijk van anderen. De strijd tegen seksueel geweld en kindhuwelijken is ontzettend belangrijk als we meisjes en vrouwen sterker willen maken. Samen met UNICEF en UNFPA wil België die strijd ook in Benin ondersteunen.”

 
Intense samenwerking

Minister De Croo maakte naar aanleiding van de ondertekening van de twee specifieke programma’s in Benin ook bekend dat België de volgende vier jaar intens blijft samenwerken met het VN-kinderfonds UNICEF en het VN-bevolkingsfonds UNFPA. België voorziet de volgende vier jaar een vrijwillige bijdrage aan UNICEF van in totaal 60 miljoen euro en een vrijwillige bijdrage aan UNFPA van 36 miljoen euro. Kinderrechten en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn belangrijke beleidsprioriteiten van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
 
Minister De Croo maakte het engagement van ons land bekend in aanwezigheid van Goedele Liekens en Axelle Red, goodwillambassadeur van respectievelijk UNFPA en UNICEF België. Samen met hen brengt hij momenteel een werkbezoek aan Benin en Senegal met focus op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

 
Beninese presidentsvrouw doet mee

Vandaag hadden ze onder meer een onderhoud met Claudine Tallon, de echtgenote van de Beninese president Tallon. Zij lanceerde begin maart een stichting die de situatie van meisjes en vrouwen in Benin wil verbeteren. Ze zet daarbij onder meer in op beter onderwijs voor meisjes, de aanpak van moeder- en kindsterfte en seksueel geweld.
 
Benin is het zesde belangrijkste partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Volgend jaar zullen België en Benin een nieuw bilateraal samenwerkingsprogramma afsluiten.