België verdubbelt investering in humanitaire innovatie

België zal volgend jaar zijn investering in humanitaire innovatie verdubbelen. Dat heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo aangekondigd in New York. De minister sprak er aan New York University voor een duizendkoppig publiek op Global Citizen Live!, een muzikaal event met optredens van onder meer Paul Simon.
 
Alexander De Croo: “De humanitaire noden worden elk jaar groter en er sterven steeds meer mensen door humanitaire crisis en conflict. Toch gaat maar één procent van de humanitaire middelen naar humanitaire innovatie en onderzoek. Dat moeten we veranderen. Meer innovatie zal meer mensen redden. Daarom verdubbelt België volgend jaar zijn investering in humanitaire innovatie tot 20 miljoen.”
 
Humanitaire drones
Een van de innovatieprojecten waar België samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) in investeert is een programma voor de ontwikkeling van humanitaire drones. Met drones kunnen humanitaire organisaties onder meer nauwkeurigere informatie verzamelen over rampgebieden en sneller noodhulp ter plaatse krijgen in moeilijk bereikbare gebieden. Vaak bevinden zich net daar de meest kwetsbare slachtoffers.
 
De humanitaire drones van het WFP zijn een goed voorbeeld van de humanitaire innovatie die we nodig hebben. Door meer te investeren in nieuwe technologieën maken we humanitaire hulp efficiënter. Zeker op een moment dat er elk jaar meer geld nodig is voor humanitaire crisissituaties is dat een investering die die het verschil maakt,” aldus minister De Croo.
 
3D-printing van ledematen
België investeert samen met Handicap International ook in de ontwikkeling van 3D-geprinte ledematen. In heel wat crisisregio’s hebben mensen met zware fysieke letsels slechts beperkt toegang tot kwaliteitsvolle prothesen. Slecht aangepaste houten prothesen maken de fysieke schade voor hen alleen maar groter. Daarom onderzoekt Handicap International met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking hoe met 3D-printing en computergestuurd design van ledematen meer mensen toegang kunnen krijgen tot kwaliteitsvolle kunstledematen.
 
Alexander De Croo maakte het versterkt Belgisch engagement bekend aan New York University tijdens een event van Global Citizen Live! In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verzamelden daar politici, activisten en artiesten om er concrete acties aan te kondigen rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Zangeres Annie Lennox kreeg er de George Harrison Award voor haar jarenlange inzet als activiste voor onder meer UNICEF, UNAIDS en Amnesty International.