België viert 25 jaar relaties met Tadzjikistan

Tajikistan

België viert vandaag 25 jaar relaties met Tadzjikistan. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met dit jubileum, dat de bekroning is van een bilaterale relatie die in de loop der jaren is gediversifieerd. Hij wijst op de vriendschap tussen de twee landen.

Sinds de onafhankelijkheid van Tadzjikistan werd onze bilaterale relatie versterkt door politieke contacten op hoog niveau, waaronder bezoeken van president Rahmon aan Brussel in 2003, 2004, 2009 en 2013. Premier Van Rompuy ging in 2009 naar Doesjanbe op werkbezoek terwijl minister Reynders er in 2012 president Rahmon ontmoette. De samenwerking tussen beide landen nam ook de vorm aan van Belgische militaire operaties in Afghanistan (gebruik van de luchthaven van Doesjanbe; assistentie bij mijnopruiming …). Tussen beide hoofdsteden is er ook parlementaire diplomatie aan de gang, zoals blijkt uit het bezoek van een Tadzjiekse delegatie aan Brussel in november 2016, toen een Memorandum van Overeenstemming werd ondertekend. We plannen ook dit jaar politiek overleg in Brussel, in het najaar.

De economische uitwisseling tussen de twee landen werd met de tijd uitgediept. De gewestelijke instanties hebben in 2015 in Brussel een rondetafelconferentie gehouden over het economische potentieel van Tadzjikistan, die in november van dat jaar gevolgd werd door een AWEX-handelsmissie naar het land. Er blijft een groot economisch potentieel te ontwikkelen.

België is dus tevreden met dit jubileum en wil zijn relaties met Tadzjikistan verstevigen, met respect voor principes als de rechtsstaat en de vrije markt. Ons land wil ook de multilaterale samenwerking voor vrede en veiligheid versterken.