Didier Reynders in New York voor duurzaam oceaanbeheer en strijd tegen klimaatverandering

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt vandaag in New York deel een bijeenkomst die Noorwegen en Palau organiseren over het beheer van de oceanen. Het debat over een duurzaam gebruik van de oceanen kreeg als titel 'De oceanen - een weelde aan mogelijkheden - dialoog op hoog niveau over duurzaam oceaanbeheer'.

De duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 14 van de Verenigde Naties heet 'Leven in het water' en is specifiek aan oceanen en zeeën gewijd. Samen met Belgisch klimaatexpert professor Jean-Pascal van Ypersele legt de Didier Reynders tijdens de ministeriële week van de 72e algemene vergadering van de VN contacten om de klimaatinspanningen van ons land te belichten.

In zijn contacten heeft de minister de grote Belgische inspanningen voor klimaatfinanciering toegelicht. Tussen 2013 en 2016 ging het om 320 miljoen euro, waarbij ons land vooral de meest kwetsbare landen wilde helpen. Daarbovenop steunt België de klimaatonderhandelingen die door Fiji worden geleid en verstrekt landgenoot en klimaatexpert professor Jean-Pascal van Ypersele hen uitvoerig advies.

De klimaatverandering leidt tot meer en meer extreme weersomstandigheden. Voorbeelden zijn de ongeziene watersnood Azië en het verwoestende spoor dat verschillende orkanen trokken door het Caribische gebied en het zuiden van de Verenigde Staten. De Belgische inspanningen voor duurzaam beheer van de oceaan en onze aandacht voor klimaatverandering worden door de VN-lidstaten geapprecieerd. Vooral kleine eilandstaten in ontwikkeling en de minst ontwikkelde landen hechten daar veel belang aan. De klimaatverandering bedreigt hun veiligheid en ze zijn afhankelijk van het leven in de zee.

Tijdens de Oceaanconferentie van juni dit jaar registreerde België bij de VN niet minder dan 34 formele projecten. Ons land organiseerde ook een workshop met vertegenwoordigers van quasi alle kleine eilandstaten in ontwikkeling (Small Island Developing States) over de bescherming van de mariene biodiversiteit.