Didier Reynders kondigt nieuwe conferentie aan over bemiddeling in conflictgebieden

In de marge van de 72e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders deelgenomen aan de jaarlijkse bijeenkomst van de friends of mediation. Dat is een groeiende groep landen met intussen 47 leden die, op initiatief van Finland en Turkije, bemiddeling tussen partijen in conflictgebieden politieke aandacht probeert te geven. Conflictbemiddeling heeft aan politiek belang gewonnen, nu de nieuwe secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres van conflictpreventie een prioriteit heeft gemaakt.
 
De minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat hij op 20 februari van volgend jaar een nieuwe conferentie op hoog niveau zal houden in New York. Hij zal er doorwinterde humanitaire en conflictbemiddelaars samenbrengen met VN-gezagdragers, politici en vertegenwoordigers van ngo's, waaronder vrouwenorganisaties. Een goed omlijnde en internationaal overeengekomen bemiddelingsmethode kan mensenlevens redden en vluchtelingenstromen vermijden. Voor Didier Reynders moet bemiddeling vanzelfsprekend worden om te vermijden dat mensen slachtoffer worden of moeten vluchten.
 
De minister legde aan deze groep van landen uit hoe België zich inzet om bemiddeling internationaal te professionaliseren, vooral als manier om het uitbreken van conflicten, en dus slachtoffers, tegen te gaan. Hij deelde zijn ervaringen over de bemiddelingsconferentie die hij op 14 februari in het Egmontpaleis in Brussel organiseerde en die hij voorzat aan de zijde van koning Filip, van Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari en van de VN-gezant voor Syrië Staffan De Mistura.
 
Conflictbemiddeling is niet alleen een noodzaak voor de getroffen burgers, ze zorgt er ook voor dat de schaarse middelen efficiënter kunnen worden ingezet. De VN-vredeshandhavingsmissies kosten handenvol geld, en helaas ook soldatenlevens. Het is efficiënter om conflictpartijen in het juiste kader, op het goede moment, met het correcte profiel van neutrale bemiddelaar, en met de geschikte partners, samen te zetten.

De toespraak van de Minister is hier beschikbaar.