Didier Reynders neemt kennis van benoeming van Bruno Tshibala als premier van DRC

Gisteren heeft president Kabila Bruno Tshibala benoemd tot premier van de Democratische Republiek Congo (DRC).
 
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt kennis van deze benoeming, die afwijkt van de letter en de geest van het Oudejaarsakkoord. In dat akkoord was immers bepaald dat een premier zou worden benoemd, die door de ‘Rassemblement' zou worden voorgesteld. Net als de Europese Unie is België bezorgd over het feit dat de transitieregering niet op een voldoende brede steun rekent. 
 
In overeenstemming met resolutie 2348 (2017) van de Verenigde Naties en met de conclusies van de EU-Raad Buitenlandse Zaken van 6 maart herinnert de minister eraan dat het Oudejaarsakkoord onmiddellijk moet worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de opheffing van de beperkingen van rechten en vrijheden.
 
In deze context en na de sterke verslechtering van de veiligheids- en mensenrechtensituatie in verschillende delen van het land zal België met zijn internationale partners overleggen over de relaties met de DRC. Ons land vraagt aan alle partijen om er alles voor te doen dat vreedzame meningsuitingen toegelaten worden.