Didier Reynders ongerust over hechtenis van mensenrechtenverdedigers in Turkije

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de arrestatie en voortdurende hechtenis van mensenrechtenverdedigers tijdens de noodtoestand in Turkije. Het gaat onder meer om 10 mensenrechtenactivisten, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije en twee internationale experten, die vorige week in Istanbul werden gearresteerd.
 
Begin deze week werd beslist dat 6 van de gearresteerden in de cel blijven en in voorarrest worden geplaatst. De anderen zijn voorlopig vrij onder borg, maar de aanklachten blijven behouden. Eerder werd de voorzitter van Amnesty International gearresteerd en onder voorarrest geplaatst.
 
Voor Didier Reynders is deze situatie heel verontrustend. Ze is een verdere stap in de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en op het werk van maatschappelijke organisaties sinds de afkondiging van de noodtoestand een jaar geleden. Deze arrestaties zijn onredelijk en de aanklacht gaat niet over criminele activiteiten.
 
De minister roept de Turkse overheid op om de 11 betrokkenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk buiten vervolging te stellen. Hij wijst op de naleving van de individuele rechten op basis van de Turkse verplichtingen onder internationale mensenrechtenverdragen. Mensenrechten en democratische beginselen naleven, is een belangrijk onderdeel van onze relatie met Turkije. Didier Reynders vraagt dus dat deze situatie bij de volgende politieke dialoog tussen de EU en Turkije op 25 juli zou worden aangekaart.