Didier Reynders over consulaire bijstand na orkaan Irma

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgt de evolutie van de orkaan Irma in de Caraïben nauwgezet op. Onze ambassades en consulaten geven raad en instructies aan de Belgen. Landgenoten die in de regio op reis zijn, kunnen op elk moment via het noodnummer contact opnemen met onze diplomatieke posten. Het blijft aangewezen om de instructies van de lokale overheden strikt op te volgen.

België heeft permanent contact met Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Sint-Maarten en Sint-Bartholomeus werden totnogtoe het zwaarst getroffen. De consulaire diensten van die drie landen hebben ook noodnummers geopend. Die landen zullen ook instaan voor het transport van geblokkeerde personen naar veiliger oorden in buurt. In dat geval zal Buitenlandse Zaken met de betrokken landgenoten ter plaatse contact opnemen om hen daarover te informeren. De wachtdienst van Buitenlandse Zaken heeft al verschillende oproepen gekregen en heeft ongeruste families kunnen geruststellen.

Wat de staat Florida betreft, doet het Belgische consulaat-generaal in Atlanta alles om de Belgen in de regio zo goed mogelijk bij te staan. Het consulaat-generaal twittert ook updates via @BelgiumAtlanta.