Didier Reynders tevreden met toetreding Montenegro tot NAVO

Op 5 juni is Montenegro als 29e lidstaat officieel toegetreden tot de NAVO.
 
België is tevreden met deze toetreding, die de bekroning is van de inspanningen van de overheid in Podgorica om aan de gevraagde hervormingen en verplichtingen te voldoen.
 
Het lidmaatschap van Montenegro illustreert niet alleen de openheid van de alliantie, maar ook de blijvende inzet van de NAVO voor een stabiele Balkanregio en de steun voor de Euro-Atlantische samenwerking met de regio.
 
Het beleid van openheid van de NAVO wordt een historisch succes genoemd. Het betekent de uitbreiding van een gemeenschap van waarden en democratieën die samen aan hun defensie en veiligheid willen bijdragen.
 
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heet de nieuwe bondgenoot welkom. Voor de minister draagt de toetreding van Montenegro bij tot de stabiliteit in de Balkan en versterkt ze de veiligheid in Europa.
 
Als 29e lidstaat zal Montenegro voortaan meewerken aan de ondersteuning van de stabiliteit in de Balkan en daarbuiten. Zo plant de overheid in Podgorica al troepen en middelen vrij te maken om de trainingsmissie van de veiligheidstroepen in Afghanistan te ondersteunen (Resolute Support Mission).
 
Het politieke hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in Brussel.