Didier Reynders veroordeelt goedkeuring van ‘regularisatiewet’ door Israëlisch parlement

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt - net als de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini - de recente goedkeuring door het Israëlische parlement van een wet voor de regularisatie van duizenden woningen die op Palestijnse privéterreinen op de Westelijke Jordaanoever werden gebouwd.

Deze wet is een nieuwe stap in het nederzettingenbeleid en maakt de weg vrij voor een toekomstige ‘legalisering’ van talrijke nederzettingen die volgens de Israëlische wetgeving illegaal zijn.

Resolutie 2334 van 23 december 2016 van de VN-Veiligheidsraad herhaalt dat de nederzettingen illegaal zijn volgens het internationale recht. Ze vormen een obstakel voor vrede en brengen een tweestatenoplossing serieus in gevaar. Die oplossing is de enige voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.  

België roept de Israëlische leiders op om deze wet niet uit te voeren en geen maatregelen te nemen die het vertrouwen tussen de partijen voort ondermijnen en een vreedzame oplossing voor het conflict in de weg staan.